FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Griepprint

Advies van de HGR 2015

gepubliceerd op dinsdag 8 september 2015

De Hoge Gezondheidsraad heeft een nieuw advies uitgebracht over de prioritaire risicogroepen voor de griepvaccinatie tijdens het seizoen 2015-2016.

Het gaat om dezelfde doelgroepen als vorig jaar.
Daarnaast gaat de Raad ook in op de nieuwe vaccins die vanaf dit jaar op de markt komen.

"Het op de markt brengen door bepaalde producenten, van verzwakte levende quadrivalente vaccins of geïnactiveerde quadrivalente vaccins, zal het vaccinaanbod wijzigen tijdens het griepseizoen 2015-2016. Het verzwakte levende vaccin (Fluenz Tetra ® van Astra Zeneca) wordt via de neus toegediend en is geautoriseerd bij kinderen vanaf 2 jaar tot jongeren onder de 18 jaar. Het geïnactiveerde quadrivalente vaccin (Alpharix-Tetra ® van GSK)(vanaf 3 jaar) vervangt het voorheen beschikbare trivalente Alpharix ®.
De HGR bestudeert de kwestie en bereidt een omstandig advies voor betreffende de doelgroepen en de beschikbare vaccins. Deze vaccins zouden eventueel een voordeel kunnen opleveren in geval van een seizoensgebonden epidemie waarbij de twee B-stammen op een significante wijze tegelijkertijd zouden circuleren of indien de gekozen B-stam in het trivalente vaccin ongeschikt blijkt. Daarentegen zouden ze de problemen niet kunnen beperken die te wijten zijn aan vaccinstammen van het type A (H1N1 of H3N2) die slecht zijn afgestemd op de stammen die verantwoordelijk zijn voor de seizoensgebonden griepepidemie (zoals dit het geval was in 2014-2015).
De Raad benadrukt het belang van deze vaccinatie (waarvan de doeltreffendheid groter is wanneer de vaccinstammen overeenstemmen met de door de WGO bepaalde circulerende stammen) vanuit het oogpunt van de volksgezondheid, ongeacht de bijzonderheden/mogelijke voordelen van het gekozen vaccin."

Bron :
Vaccinatie tegen seizoensgebonden griep. Winterseizoen 2015-2016. Advies van de HGR n° 9296. http://www.vaxinfopro.be/IMG/pdf/advieshgr9296griep2015-3.pdf


Abonneer u op de nieuwsbrief