FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Griepprint

Nieuwe H1N1 : Vaccinatiestrategie

gepubliceerd op dinsdag 1 september 2009

Het Interministerieel Commissariaat Influenza zal in de komende weken haar strategie en aanbevelingen bekendmaken in verband met de vaccinatie tegen de nieuwe pandemische griep of H1N1 Influenza.

Het nieuwe H1N1 griepvirus dat in april 2009 voor het eerst is opgedoken in Mexico, geeft stilaan zijn geheimen prijs. Maar er blijven nog vele onbekenden, zoals bijvoorbeeld het preciese profiel van een eventuele epidemie in Europa. Men verwacht dat meer mensen zullen getroffen worden door de nieuwe griep dan door de klassieke seizoensgriep omdat minder mensen in het verleden immuniteit hebben opgebouwd tegen deze nieuwe griepstam. Ouderen zouden wel een beperkte immuniteit hebben tegen het nieuwe griepvirus. Mensen die geboren zijn vóór 1957 dragen in hun lichaam de herinnering aan de Spaanse griep (H1N1) of een variant daarvan. Hoeveel mensen bij een pandemie zullen besmet worden, is momenteel niet te voorspellen. Bij vorige pandemieën werd 20 tot 35% van de bevolking besmet. In gesloten gemeenschappen en bij familieleden van besmetten lagen de percentages nog hoger. Experts verwachten dat ongeveer 10% van de bevolking op het hoogtepunt van de epidemie ziek kan worden.

Naar een vaccinatiestrategie

De toediening van een vaccin gemaakt op basis van één stam van het pandemisch virus lijkt een goede strategie om bepaalde groepen van de bevolking te beschermen. Bij het ter perse gaan werden de vaccins nog volop getest en beschikten we nog niet over gegevens inzake efficiëntie en veiligheid van de vaccins.
De eerste vaccins zullen in de komende weken in beperkte hoeveelheden op de markt komen. Daarom is het nodig dat de beschikbare vaccins selectief worden ingezet om in eerste instantie de belangrijkste risicogroepen te beschermen, om de verspreiding van de ziekte zo veel mogelijk in te dijken en om essentiële activiteiten van het maatschappelijk leven in stand te houden.

Gezondheidswerkers moeten gevaccineerd worden om henzelf maar ook hun patiënten te beschermen tegen de griep. Dat laatste betreft vooral immuungedeprimeerde patiënten en kinderen beneden 6 maanden. In geval van een epidemie is het ook belangrijk dat het gezondheidspersoneel niet massaal ziek wordt. Daarom raadt de Strategic Advisory Group of Experts (SAGE) on Immunisation van de WHO (24/07/2009) aan om prioritair alle gezondheidswerkers te vaccineren (zie kader 1).

Kader 1 : prioriteiten WGO-SAGA

1. Gezondheidspersoneel
2. Zwangere vrouwen (vermindering morbiditeit en mortaliteit)
3. Iedereen ouder dan 6 maanden met een chronische aandoening (vermindering morbiditeit en mortaliteit)
4. Gezonde jongeren en jong volwassenen (> 15 jaar en < 49 jaar) (vermindering morbiditeit en mortaliteit)
5. Gezonde kinderen (vermindering van transmissierisico, alhoewel het effect van deze maatregelen nog onzeker is)
6. Gezonde volwassenen tussen 49 en 65 jaar (vermindering morbiditeit en mortaliteit)
7. Gezonde 65-plussers (vermindering morbiditeit en mortaliteit)

Het huidige pandemische griepvirus verschilt op diverse punten van het virus verantwoordelijk voor de seizoensgriep en ook van vorige pandemische griepvirussen. Daarom zijn ook de risicogroepen niet dezelfde.

Volgens de ECDC (European Center for Disease Control and Prevention) lopen volgende groepen een verhoogd risico op complicaties ingeval van besmetting :
 Personen jonger dan 65 jaar met een chronische aandoening;
 Jonge kinderen (vooral kinderen beneden 2 jaar);
 Zwangere vrouwen.
Oudere personen zijn niet in dit lijstje opgenomen omdat ze minder kans maken om besmet te worden. Maar de ECDC stipt wel aan dat ze in geval van besmetting mogelijk ernstiger complicaties zullen doormaken dan jongeren.

In de Verenigde Staten heeft het CDC (Centers for Disease Control) en het ACIP (Prevention’s Advisory Committee on Immunization Practices) bekend gemaakt welke mensen als eerste in aanmerking komen voor het vaccin tegen de Mexicaanse griep. Wanneer het vaccin beschikbaar komt en nog niet direct in voldoende aantallen beschikbaar is, zullen eerst de risicogroepen worden ingeënt. Dit zijn de mensen met een hoog risico op complicatie, mensen die een zeer hoog risico hebben om in contact te komen met het virus en degenen die kleine kinderen kunnen infecteren.
 Zwangere vrouwen;
 Mensen die samenleven met of zorgen zorgen voor kinderen jonger dan 6 maanden;
 Gezondheids- en ambulancepersoneel in direct contact met patiënten;
 Kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar;
 Kinderen tussen de 5 en 18 jaar met chronische aandoeningen.
Indien voldoende vaccins beschikbaar zijn, wordt ook aanbevolen om prioriteit te geven aan kinderen, gezien ze gemakkelijk besmet worden en de belangrijkste verspreiders zijn van de infectie.

Bij het ter perse gaan van Vaxinfo was nog niet bekend welke groepen bij ons prioritair zullen gevaccineerd worden.
Het Interministeriëeel Commissariaat Influenza zal in de komende weken haar aanbevelingen bekend maken, in functie van de specifieke omstandigheden in ons land en het beschikbaar aantal vaccins. Het stockbeheer van de vaccins zal gebeuren door de overheid volgens nog vast te leggen modaliteiten. De kandidaat H1N1 vaccins worden momenteel in een aantal wetenschappelijke centra getest. Om wat tijd te winnen, verhogen de Ethische Commissies hun vergaderfrequentie, en de recrutering van vrijwilligers loopt nu over een aantal dagen ipv over enkele weken. Voorts wordt dezelfde procedure gevolgd als bij het onderzoeken van andere kandidaatvaccins. Dit betekent concreet dat men tegen eind oktober 2009 resultaten kan verwachten over de veiligheid en antistoffenproductie van de respectieve kandidaatvaccins. Moest de ernst van deze H1N1 griep echter toenemen, dan bestaat er ook een plan B: dit noodplan laat toe om H1N1 vaccins te registreren op basis van kwaliteitsgegevens uit labo-onderzoek, zonder te wachten op het afronden van de gewone vaccintesten. We achten het vandaag niet realistisch dat zo’n plan B wordt geactiveerd maar het is alleszins geruststellend dat we zo’n noodplan achter de hand hebben.
Alle actualiteit in verband met de griep is te vinden op www.influenza.be

Referentie :
Interim guidance: Use of specific pandemic influenza vaccines during the H1N1 2009 pandemic - ECDC augustus 2009. http://ecdc.europa.eu/en/Pages/home.aspx

Voor de praktijk

Seizoensgriep : vaccinatie blijft noodzakelijk
Er zullen dit jaar twee griepvirussen circuleren: dat van de ‘gewone’ seizoensgriep en het nieuwe N1H1-virus. In Australië circuleerden tijdens het voorbije griepseizoen beide virussen : aanvankelijk ging het vooral om de seizoensgriep, in de loop van het seizoen trad de pandemische griep steeds meer op de voorgrond.
Het vaccin tegen de pandemische griep beschermt niet tegen de seizoensgriep en omgekeerd. Daarom is het belangrijk om dit seizoen alle risicopersonen in te enten tegen de seizoensgriep.
Voor de wintergriep beveelt de Hoge Gezondheidsraad de vaccinatie aan bij volgende risicogroepen :

  • Groep 1 : personen met risico voor complicaties, d.w.z. :
     alle personen ouder dan 65 jaar
     alle personen die in een instelling opgenomen zijn
     alle patiënten vanaf de leeftijd van 6 maanden die lijden aan eenonderliggende chronische aandoening, ook indien gestabiliseerd, van de longen, het hart, de lever, de nieren, aan metabole aandoeningen, of aan immuniteitsstoornissen (natuurlijk of geïnduceerd)
     kinderen tussen 6 maanden en 18 jaar die een langdurige aspirinetherapie ondergaan.
  • Groep 2 : alle personen werkzaam in de gezondheidssector en in rechtstreeks contact met personen van groep 1.
  • Groep 3 : Zwangere vrouwen die in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap zijn op het ogenblik van de vaccinatie.
  • Groep 4 : alle personen tussen 50 en 64 jaar, zelfs indien ze niet aan een risicoaandoening lijden, want er is één kans op drie dat ze ten minste één complicatierisico vertonen, vooral personen die roken, excessief drinken en zwaarlijvig zijn.

Ter herinnering : voor volgende groepen wordt het griepvaccin door het Riziv terugbetaald :
a) voor rechthebbenden van 50 jaar of ouder;
b) voor rechthebbenden die een van de volgende chronische ziekten hebben: hart-, long- of nieraandoeningen, diabetes, hemoglobinopathie of lijden aan immunodepressie, welke situaties hen bijzonder vatbaar maken voor complicaties van griep;
c) voor professionele kwekers van gevogelte en/of varkens en hun gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen en voor personen die beroepshalve dagelijks in contact komen met levend gevogelte en varkens;
d) voor rechthebbenden die behoren tot het verzorgend personeel die in direct contact komen met personen met een verhoogd risico op complicaties;
e) voor zwangere rechthebbenden na het eerste trimester van de zwangerschap;
f) voor rechthebbenden opgenomen in een instelling;
g) voor rechthebbenden tussen 6 maanden en 18 jaar die een langdurige therapie met acetylsalicylzuur ondergaan.De vergoeding mag worden verleend voor zover de behandelende arts op het voorschrift « derdebetalingsregeling van toepassing » heeft vermeld.


Abonneer u op de nieuwsbrief