FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

ITG publiceert update reisgeneeskunde

gepubliceerd op vrijdag 6 april 2018

Het ITG heeft een aantal updates van de consensusrichtlijnen van de Wetenschappelijke Studiegroep Reisgeneeskunde gepubliceerd. Die hebben betrekking op gele koorts, cholera, buiktyfus, reizigersdiarree, Meningokokken ACWY en Japanse encefalitis.

Gele koorts

Op de website van het ITG is een nieuwe wereldkaart beschikbaar met de gebieden in Zuid-Amerika waar gele koorts voorkomt.
Het bewijs van vaccinatie tegen gele koorts is administratief levenslang geldig. Het ITG adviseert voor de meeste reizigers toch een eenmalige booster toe te dienen:

  1. Voor alle reizigers naar een land in subsaharisch Afrika en Zuid-Amerika dat in het rood is aangeduid op de gele koorts-kaarten: booster na tien jaar.
  2. Voor sommige personen is een gele koorts-vaccin niet levenslang, maar slechts 1 jaar geldig. Wanneer deze personen opnieuw reizen naar een land waar gele koorts voorkomt, moeten ze een eenmalige booster krijgen. Het gaat om de volgende personen:
    • Kinderen jonger dan 24 maanden (booster is aanbevolen na de leeftijd van 2 jaar)
    • Zwangere vrouwen
    • Een interval van minder dan 28 dagen tussen de toediening van het gele koortsvaccin en een ander levend vaccin (zoals bijvoorbeeld mazelen)
  3. Bij sommige mensen is er twijfel over de immuunrespons (mensen met verminderde immuniteit) en is een boostervaccinatie of het testen van de neutraliserende antistoffen aanbevolen na tien jaar:
    • Mensen met hiv (ongeacht het aantal CD4-cellen)
    • Mensen die bepaalde medicatie nemen (zoals in het kader van een reumabehandeling, hoge dosis cortisonen, enz.)
    • Mensen die een gele koorts-vaccin kregen voor ze een beenmergtransplantatie ondergingen (in dit geval is opnieuw vaccineren aangewezen, tenzij er een tegenindicatie bestaat).

Cholera

De cholerastempel in het gele boekje wordt niet langer aangeraden.

Buiktyfus

De WGO heeft een eerste geconjugeerd vaccin tegen tyfus goedgekeurd: Typbar TCV. Dit vaccin is geïndiceerd voor kinderen vanaf 6 maanden die in endemische gebieden leven. Wat de rol zal zijn van dit vaccin voor reizigers is nog niet duidelijk.
Voor reizigers zijn in ons land momenteel twee vaccins beschikbaar: Typhim Vi (SC of IM) en Vivotif (oraal). Typherix is niet langer op de markt.

Meningokokken

Er zijn twee geconjugeerde vaccins beschikbaar.
Nimenrix mag voortaan toegediend worden vanaf de leeftijd van 6 maanden (voorheen vanaf 1 jaar). Beneden de leeftijd van 1 jaar zijn drie dosissen nodig (op 0, 2 en 12 maanden). Vanaf 1 jaar slechts 1 dosis.
Menveo mag toegediend worden vanaf de leeftijd van 2 jaar (off label). In het Verenigd Koninkrijk wordt dit vaccin vanaf 2 maanden toegediend (op 0, 1 en 12 maanden). Vanaf 1 jaar is slechts 1 dosis nodig.

Momenteel wordt een rappel na 5 jaar aanbevolen (in geval van een voortdurend besmettingsrisico)

Japanse encefalitis

Na een primovaccinatie met Ixiaro (twee dosissen) wordt een eerste booster toegediend na 12 tot 24 maanden. Volgende boosters worden ten vroegste na 10 jaar aanbevolen.

Reizigersdiarree

Antibiotica als stand-by behandeling bij ernstige diarree worden enkel voorgeschreven voor reizen langer dan 16 dagen naar Azië of Afrika (en niet langer naar Zuid-Amerika) of aan reizigers met een hoger risico op ernstige diarree (zoals zwangeren, jonge kinderen, mensen met onderliggende ziekten of verminderde immuniteit).
Het gebruik van een antibioticum (azithromycine) is enkel aangewezen bij ernstige diarree met koorts (>38.5 °C), met bloed of etterig slijm in de ontlasting of hevige krampen.

Bron:
 ITG. Short Consensus 2018
 Scientific Study Group on Travel Medicine. Addenda to the summary of the Consensus Meeting in 2017


Abonneer u op de nieuwsbrief