FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Risico op dodelijke schimmelinfectie bij griep

gepubliceerd op dinsdag 9 oktober 2018

Patiënten die met ernstige griep op de afdeling Intensive Care belanden, hebben 15 procent kans om een Aspergillus-schimmelinfectie in de longen te ontwikkelen. Normaal is die kans bij patiënten op een IC slechts ca 5 procent. Dat blijkt uit een retrospectieve cohortestudie studie in zeven Belgische en Nederlandse ziekenhuizen, gepubliceerd in The Lancet Respiratory Medicine.

In de winters van 2010 tot 2016 werd de schimmelinfectie telkens bij meer dan tien procent van de patiënten met griep op de IC aangetoond. Het ging om grieppatiënten die vooraf een normale afweer hadden. Dankzij een groep controlepatiënten, die wel een longontsteking maar geen griep hadden, werd duidelijk dat de griep zelf doorslaggevend is. Wie geen griep had, maakte vijf procent kans op Aspergillose. Bij patiënten die al een verminderde afweer hadden voor ze griep kregen, ontwikkelde zelfs één op drie deze schimmelinfectie. Een schimmelinfectie in de longen is een belangrijke doodsoorzaak: 45 procent van de grieppatiënten met een bijkomende schimmelinfectie overlijdt. Elke grieppatiënt wordt nu bij opname op de IC meteen gecheckt op de aanwezigheid van deze schimmel. Een vervolgstudie gaat nu na of bij elke IC-patiënt met influenza onmiddellijk starten met een antischimmelmiddel de prognose verbetert.

Bron
Schauwvlieghe AFAD, Rijnders BJA, Philips N et al. Invasive aspergillosis in patients admitted to the intensive care unit with severe influenza: a retrospective cohort study. The Lancet Respiratory Medicine. 2018. Online July 31, 2018
doi.org/10.1016/S2213-2600(18)30274-1


Abonneer u op de nieuwsbrief