FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Invloed microbioom op vaccinatie tegen rotavirus

gepubliceerd op dinsdag 16 oktober 2018

Een Nederlandse ‘proof of concept’-studie onder 63 gezonde, volwassen mannen gepubliceerd in Cell Host & Microbe laat zien dat verandering van het intestinale microbioom met behulp van antibiotica ook de immunogeniciteit van het orale rotavirusvaccin verandert.

De onderzoekers gaven de mannen rotavirusvaccin, dat beschermt tegen gastro-enteritis ten gevolge van het rotavirus bij kinderen. Het verzwakte, levende virus in het vaccin bleek zich sneller te vermenigvuldigen bij mannen die voor de vaccinatie met antibiotica waren behandeld in vergelijking met mannen die geen antibiotica kregen. Uit eerdere studies bij kinderen was al gebleken dat verhoogde vermenigvuldiging van het vaccinvirus leidt tot een betere bescherming. Terwijl studies bij dieren bovendien hebben uitgewezen dat intestinale bacteriën kunnen functioneren als adjuvanten bij vaccinatie.

Dit onderzoek bevestigt volgens de onderzoekers de veronderstelling dat bepaalde bacteriën in het microbioom bevorderlijk zijn voor replicatie van het rotavirus of dat antibioticabacteriën zodanig veranderen dat ze een immuunrespons oproepen. Zo bestaat dus in principe de mogelijkheid de effectiviteit van vaccinatie tegen rotavirus te verbeteren.

Bron:
Harris VC, Haak BW, Scott A. Handley SA et al. Effect of Antibiotic-Mediated Microbiome Modulation on Rotavirus Vaccine Immunogenicity: A Human, Randomized-Control Proof-of-Concept Trial. Cell Host & Microbe. 2018. 24 (2): 197
DOI: 10.1016/j.chom.2018.07.005


Abonneer u op de nieuwsbrief