FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Meningokokkenvaccin beschermt tegen gonorroe

gepubliceerd op dinsdag 15 januari 2019

Het vaccin tegen meningokokken B (Bexsero) beschermt mogelijk ook tegen gonorroe. Dat blijkt uit experimenteel onderzoek gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases.

Neisseria gonorrhoeae, de bacterie die gonorroe veroorzaakt, is nauw verwant aan de meningokok (Neisseria meningitidis). Het C4MenB-vaccin (Bexsero) bevat 4 antigenen van de buitenwand van meningokok B: Neisseria adhesine A (NadA), factor H-bindend eiwit (fHbp), Neisseria heparin binding antigen (NHBA) en een buitenmembraanvesikel (OMV).
Eerder onderzoek in Nieuw-Zeeland toonde aan dat OMV geassocieerd was met een daling van het aantal gevallen van gonorroe na een grote vaccinatiecampagne. Dit onderzoek toont aan dat de OMV-proteïnen van Bexsero bij mensen antilichamen induceren die eiwitten van gonokokken herkennen, en daardoor een kruisreactie tegen gonorroe kunnen opwekken.

Bron
Semchenko EA, Borrow ATR, Seib KL. The serogroup B meningococcal vaccine Bexsero elicits antibodies to Neisseria gonorrhoeae. Clinical Infectious Diseases. 2018. ciy1061. https://doi.org/10.1093/cid/ciy1061


Abonneer u op de nieuwsbrief