FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Jaarlijkse griepvaccinatie heeft geen negatief effect bij ouderen

gepubliceerd op maandag 7 januari 2019

Een studie in Canada onderzocht de impact van herhaalde jaarlijkse griepvaccinatie op de effectiviteit van het griepvaccin om griepgerelateerde ziekenhuisopnames te voorkomen. De studie verscheen in Clinical Infectious Diseases.

Recent verschenen een aantal studies over de mogelijk negatieve effecten, vooral bij ouderen, van herhaalde jaarlijkse toedieningen van het griepvaccin op de lange-termijnbescherming, de populatie-immuniteit en de evolutie van het virus.

Lees ook: Effectiviteit van herhaalde jaarlijkse griepvaccinatie

Deze studie onderzocht de mogelijke impact van toediening van het griepvaccin tijdens vier opeenvolgende seizoenen (2011/12 tot 2014/15) op de griepgerelateerde hospitalisatiegraad bij ouderen. De studiegroep werd opgedeeld in vier subgroepen: niet gevaccineerd in het lopende en het vorige seizoen, alleen gevaccineerd in het vorige seizoen, alleen gevaccineerd in het huidige seizoen en gevaccineerd in het huidige en het vorige seizoen.
Er werden geen significante verschillen in vaccin-effectiviteit (VE) gevonden tussen de verschillende groepen. Alleen in twee seizoenen waarin A/H3N2 dominant was, was er een (niet significante) daling van de VE bij mensen die in het vorige seizoen ook waren gevaccineerd. Omgekeerd verbeterde de VE na eerdere vaccinatie in de seizoenen waarin A/H1N1 dominant was.
De auteurs besluiten dat herhaalde vaccinatie in alle seizoenen nog altijd effectiever is dan geen vaccinatie in het lopende seizoen. De aanbeveling om (zeker ouderen) jaarlijks te vaccineren blijft dan ook onverminderd gelden.

Bron
Nichols MK, Andrew MK, Ye L et al. The Impact of Prior Season Vaccination on Subsequent Influenza Vaccine Effectiveness (VE) to Prevent Influenza-Related Hospitalizationsover Four Influenza Seasons in Canada. Clinical Infectious Diseases 2018. ciy1009
https://doi.org/10.1093/cid/ciy1009


Abonneer u op de nieuwsbrief