FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Meer griep bij nachtdienst in het ziekenhuis

gepubliceerd op dinsdag 8 januari 2019

Ziekenhuismedewerkers die regelmatig nachtdiensten draaien, hebben 20 procent meer kans op griep- en luchtwegklachten dan personeel dat alleen overdag werkt. Dat blijkt uit onderzoek door het Nederlandse RIVM onder bijna zeshonderd medewerkers van zes Nederlandse ziekenhuizen, gedaan. Een artikel over dit onderzoek is verschenen in het American Journal of Epidemiology.

Ruim vijfhonderd ziekenhuismedewerkers (vooral verpleegkundigen, maar ook artsen, verzorgenden en paramedici) die regelmatig nachtdiensten draaien en bijna honderd dagwerkers deden mee. Iedereen werd gevraagd om met een speciale app een half jaar lang tijdens het griepseizoen dagelijks bij te houden of ze griep- of luchtwegklachten hadden.
Uit het onderzoek bleek dat de mensen die ’s nachts werkten tijdens het winterseizoen gemiddeld 3 tot 4 episodes van griep- en luchtwegklachten doormaakten. Bij de ziekenhuismedewerkers die alleen overdag werkten lag dat aantal tussen de 2 en 3 episodes. De gemiddelde duur van de episodes was echter niet verschillend. Daarnaast bleek dat nachtwerkers ook meer episodes met ernstige klachten rapporteerden dan dagwerkers. Dit onderzoek laat zien dat voor nachtwerkers, naast de al bekende risico’s, ook een hogere gevoeligheid voor luchtweginfecties aanwezig is. Dat heeft directe consequenties voor de gezondheid van nachtwerkers, maar mogelijk ook indirecte gevolgen voor de patiënten, zoals een hoger risico op besmetting.

Bron: RIVM


Abonneer u op de nieuwsbrief