FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Apothekers vragen grotere rol bij vaccinaties

gepubliceerd op woensdag 16 januari 2019

Openbaar apothekers in Europese landen moeten een grotere rol krijgen bij de nationale vaccinatieprogramma’s, zowel bij het verstrekken als het toedienen van vaccins. Dat stelt de Europese organisatie voor openbaar apothekers PGEU.

Omdat apothekers behoren tot de meest laagdrempelige zorgverleners zijn ze geschikt om meer te betrekken bij vaccinaties, aldus de PGEU. De PGEU reageert met haar statement op een oproep van de Europese Raad voor intensievere samenwerking tussen landen, zorgverleners en fabrikanten in de strijd tegen de dalende vaccinatiegraad en de vaccintekorten die regelmatig optreden.
In elf EU-landen kunnen patiënten al terecht in de openbare apotheek voor een vaccin, en in zes landen zorgt de apotheker ook zelf voor de toediening. In de meeste van deze landen gaat het niet alleen om het influenzavaccin, maar ook om inenting tegen pneumokokken, gordelroos, baarmoederhalskanker en reisvaccinaties. Ook kunnen apothekers behulpzaam zijn bij het identificeren en oproepen van patiënten die voor een vaccin in aanmerking komen.

Bron: PGEU


Abonneer u op de nieuwsbrief