FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Pneumokokkendragerschap niet verminderd door coronamaatregelen

gepubliceerd op dinsdag 26 april 2022

Ondanks de strenge coronamaatregelen, werd in ons land een aanhoudende en hoge pneumokokkendragerschap waargenomen bij kinderen in een kinderdagverblijf. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in Front. Cell. Infect. Microbiol.

Met de komst van de COVID-19-pandemie en de daarmee gepaard gaande beperkende maatregelen, daalde het aantal invasieve ziektegevallen veroorzaakt door respiratoire bacteriesoorten, waaronder pneumokokken, aanzienlijk. Men zou vermoeden dat het dragen van maskers en het naleven van de richtlijnen voor sociale afstand, ook leidde tot een vermindering van de overdracht van persoon op persoon van respiratoire bacteriesoorten. Dat wordt evenwel tegengesproken door de gegevens verkregen uit de nasofaryngeale dragerschapsstudie die jaarlijks wordt uitgevoerd in een kinderdagverblijf dat kinderen opvangt. Volgens de onderzoekers betekent dit dat het verband tussen nasofaryngeale kolonisatie en invasie opnieuw moet worden bekeken en dat het nasofaryngeale microbioom als geheel moet worden bestudeerd.

Bron
Willen L, Ekinci E, Cuypers L et al. Infant Pneumococcal Carriage in Belgium Not Affected by COVID-19 Containment Measures. Front. Cell. Infect. Microbiol.. Online 17 januari 2022.
https://doi.org/10.3389/fcimb.2021.825427


Abonneer u op de nieuwsbrief