FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Synergetisch effect van multicomponent 4CMenB-vaccin

gepubliceerd op woensdag 11 mei 2022

Vaccins op basis van meerdere antigenen zoals het 4CMenB-vaccin induceren vaak een immuunrespons die hoger is dan die veroorzaakt door elke afzonderlijke component, waarbij antilichamen samenwerken en synergetisch werken bij het aanpakken van de infectie. Dat blijkt uit een review gepubliceerd in Expert Review of Vaccines.

Het meningokokken B vaccin 4CMenB bevat vier antigene componenten. Het vermogen van het 4CMenB-vaccin om antilichamen op te wekken die zich richten op meerdere aan het oppervlak blootgestelde antigenen, wordt bevestigd door de recente gegevens over real-world bewijzen. Bacteriedodende activiteit wordt in het algemeen gemedieerd door antilichamen die binden aan antigenen die sterk tot expressie worden gebracht op het bacteriële oppervlak en die immunologisch verwant zijn. Gelijktijdige binding van antilichamen aan verschillende aan het oppervlak blootgestelde antigenen kan echter de drempeldichtheid van antigeen-antilichaamcomplexen die nodig zijn voor complementactivering, overwinnen.

Bron:
Viviani V, Biolchi A & Mariagrazia Pizza M. Synergistic activity of antibodies in the multicomponent 4CMenB vaccine. Expert Review of Vaccines. Online 14 maart 2022.
DOI: 10.1080/14760584.2022.2050697


Abonneer u op de nieuwsbrief