FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Vaccinatiebereik bij jonge kinderen blijft erg hoog

gepubliceerd op maandag 3 oktober 2022

Het vaccinatiebereik bij baby’s en peuters in Vlaanderen blijft erg hoog voor de gratis vaccindosissen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Agentschap Opgroeien.

De vrees dat er een vorm van vaccinatiemoeheid en vaccinatiescepsis zou ontstaan door de weerkerende coronavaccinaties blijkt alvast voor baby’s en peuters ongegrond. Het Agentschap Opgroeien besluit op basis van de registratiegegevens van Kind & Gezin en Vaccinnet dat het vaccinatiebereik in Vlaanderen erg hoog blijft liggen voor de gratis vaccindosissen in het eerste en het tweede levensjaar. Ook voor kinderen in kansarmoede en kinderen met een moeder van niet-Belgische origine ligt het vaccinatiebereik hoog en bedraagt bijna 90%.

• Minstens 92,9% van de baby’s geboren in 2021 kreeg tijdens de eerste levensmaanden de eerste dosis van het hexavalent vaccin dat beschermt tegen polio, difterie, tetanus, pertussis, hepatitis B en haemophilus influenza type b. Het aantal kinderen gevaccineerd met de derde dosis van het hexavalent vaccin ligt iets lager (89,7%).
• Minstens 92,2% van de kinderen geboren in 2020 kreeg rond 12 maanden het vaccin tegen mazelen, bof en rubela.
• Minstens 94,8% van de kinderen geboren in 2019 kreeg op 15 maanden het vaccin tegen polio.

Kind en Gezin blijft daarbij de belangrijkste vaccinator: twee op de drie kinderen geboren in 2020 kreeg op de leeftijd van 18 maanden alle aanbevolen vaccins toegediend via Kind en Gezin. o vaccineerde Kind en Gezin minstens 85,5% van de in 2021 in Vlaanderen geboren kinderen met de eerste dosis van het hexavalent vaccin. 82% van de kinderen geboren in 2020 kreeg in het tweede levensjaar het vaccin tegen mazelen, bof en rubella via Kind en Gezin. Minstens 66% van de kinderen geboren in 2020 kreeg op de leeftijd van 18 maanden zelfs alle aanbevolen vaccins door Kind en Gezin.

Kind en Gezin heeft een dashboard gebouwd waarin per vaccin(dosis) getoond wordt hoeveel procebt van de kinderen gevaccineerd worden (hetzij door Kind en Gezin, hetzij door andere vaccinatoren zoals geregistreerd in Vaccinnet, het bestel- en distributiesysteem voor vaccins). U kan in het dashboard een keuze maken voor een bepaald geboortejaar en voor een bepaalde gemeente.

Bron: Agentschap Opgroeien. Vaccinatiebereik bij jonge kinderen blijft erg hoog


Abonneer u op de nieuwsbrief