FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Immunogeniciteit Halcyon na Tdap-vaccinatie tijdens de zwangerschap

gepubliceerd op maandag 23 januari 2023

Een Belgische studie gepubliceerd in Vaccine onderzocht het effect van Tdap-vaccinatie (Boostrix) tijdens de zwangerschap op de immunogeniciteit van een vaccin (Halcyon) tegen difterie, tetanus, aP, geïnactiveerd poliovirus, hepatitis B en Haemophilus influenzae type b bij voldragen en premature zuigelingen.

Tdap-vaccinatie tijdens de zwangerschap is belangrijk voor de vroege bescherming van pasgeboren baby’s tegen kinkhoest, met name voor te vroeg geboren baby’s. Deze prospectieve, observationele studie volgde vrouwen (gevaccineerd met een Tdap-vaccin tijdens de zwangerschap of niet gevaccineerd in de afgelopen 5 jaar) en hun baby’s. Alle baby’s kregen Hexyon (primaire serie van 8, 12, 16 weken en booster op de leeftijd van 13 maanden of 15 maanden oud).

• Vóór de primaire vaccinatie waren de antilichaamniveaus hoger voor voldragen baby’s dan voor premature baby’s voor anti-D, anti-polio, anti-PT, anti-FHA, en anti-PRP, en vergelijkbaar voor anti-HBs en anti-T. Op dat moment hadden zuigelingen van gevaccineerde vrouwen hogere anti-D-, anti-T-, anti-PT-, anti-FHA- en anti-PRP-antilichaamniveaus; anti-HBs- en anti-polio-antilichaamniveaus waren vergelijkbaar in beide groepen.
• Postprimair, prebooster en postbooster waren er slechts kleine verschillen in seroprotectiepercentages en seroconversiepercentages. Behalve voor anti-HBs (≥ 10 mIE/ml) en anti-PRP (≥ 0,15 µg/ml): postprimaire vaccinatie (hoger voor voldragen versus te vroeg geboren baby’s).

Deze gegevens ondersteunen volgens de auteurs het gebruik van Halcyon voor primaire en boostervaccinatie bij voldragen en te vroeg geboren baby’s en bij baby’s van met of niet met Tdap gevaccineerde vrouwen.

Bron: Maertens K, Orije MRP, C. Huoi C et al. Immunogenicity of a liquid hexavalent DTaP-IPV-HB-PRP∼T vaccine after primary and booster vaccination of term and preterm infants born to women vaccinated with Tdap during pregnancy. Vaccine. Online 15 december 2022.
https://doi.org/10.1016/j.vaccine.2022.12.021


Abonneer u op de nieuwsbrief