Om de vaccinatie tegen rubella te vergemakkelijken, heeft de afdeling vaccinaties van de Hoge Gezondheidsraad in januari 2004, na advies van de Algemene Geneesmiddeleninspectie, beslist om de termijn van anticonceptie terug te brengen tot 28 dagen.
De vaccinatie tegen rubella werd geïntroduceerd in de jaren zeventig. Sinds 1985 bestaat de veralgemeende vaccinatie met het trivalente vaccin tegen mazelen, bof en rubella (MBR) op twee jaar met een rappel op 12 jaar. Sindsdien is de incidentie van deze infecties gevoelig gedaald. De vaccinatiegraad die rond de 85% ligt op 2 jaar en nog lager op 15 jaar, blijft te laag. Om de circulatie van het wilde virus te vermijden moet een vaccinatiegraad van minstens 95% worden gehaald. Het gevolg is dat men een verschuiving ziet van deze ziekten naar latere leeftijden.
Zo blijkt 3 à 4% vrouwen op vruchtbare leeftijd niet beschermd te zijn tegen rubella waardoor ze de fœtus kunnen blootstellen aan het syndroom van congenitale rubella. Daarom wordt aangeraden dat vrouwen waarvan het antistoffengehalte niet opspoorbaar is of lager ligt dan wat als veilig wordt beschouwd (15 IE/ml), zich zouden laten (her)vaccineren met het trivalente MBR-vaccin op basis van levend afgezwakt virus (het monovalente rubellavaccin is niet langer beschikbaar in België).
Surveillancegegevens over de nevenwerkingen van dit vaccin wijzen uit dat tot nu toe geen enkel geval van congenitale rubella werd vastgesteld bij meer dan 500 kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap werden gevaccineerd (USA : n = 321, Duitsland : n = 143, Zweden : n = 5 , UK : n=37).
Om elk risico te vermijden, werd tot nu toe aanbevolen om na de vaccinatie gedurende 12 weken anticonceptie te gebruiken. Gelet op de beschikbare surveillancegegevens hebben experten-comités in verschillende landen waaronder het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, deze aanbevolen termijn teruggebracht tot 4 weken.
Prof. Jacques Senterre
Bronnen :
1. Revised ACIP recommendations for avoiding pregnancy after receiving a rubella-containig vaccine MMWR 2001, 50:1117.
2. Reef SE, Frey TK, Theall et al. The changing epidemiology of rubella in the 1990s: on verge of elimination and new challenges for control and prevention. JAMA 2002;287:464-72.