FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Diverse onderwerpenprint

Hoge Gezondheidsraad : Inhaalvaccinaties

gepubliceerd op woensdag 3 september 2014

In de loop van 2013 actualiseerde de Hoge Gezondheidsraad (HGR) een aantal vaccinatiefiches, waaronder deze over inhaalvaccinaties.

U kunt deze fiches downloaden op de site van de HGR : Vaccinatiefiches uitgegeven door de HGR.

Elke arts wordt regelmatig geconfronteerd met patiënten die niet of onvolledig zijn gevaccineerd. Vaak bestaat er ook twijfel over de preciese vaccinatiestatus van een patiënt bij gebrek aan een adequaat vaccinatiebewijs. Uitstel van vaccinatie, om welke reden ook, bemoeilijkt het opvolgen van de vaccinatie en kan de patiënt die onvolledig gevaccineerd is, een vals gevoel van veiligheid geven.
De arts moet erop toezien dat zijn patiënten alle aanbevolen vaccins op het aanbevolen tijdstip krijgen. Dat kan betekenen dat meerdere vaccins tegelijk moeten toegediend worden, weliswaar op verschillende injectieplaatsen. Een inhaalschema moet altijd zo kort mogelijk zijn om de patiënt zo snel mogelijk de nodige bescherming te bieden.

Basisregels

In haar fiche over inhaalvaccinaties herinnert de HGR aan vier basisprincipes.

Regel 1 : Het is beter iemand als niet-gevaccineerd te beschouwen dan foutief te denken dat hij/zij wel gevaccineerd is.
Wanneer men niet over een geschreven document beschikt dat de vaccinatie bevestigt, is inhaalvaccinatie een aanvaardbare optie. Het document biedt zekerheid dat de vaccinatie werd toegediend en vermijdt het uitvoeren van nutteloze serologische tests en de moeilijke interpretatie ervan.

Regel 2 : Een onderbreking impliceert niet dat de hele vaccinreeks moet herbegonnen worden, noch dat bijkomende dosissen moeten toegevoegd worden. In principe zal men bij het onderbreken van een basisvaccinatieschema de vaccinatie voortzetten vanaf het punt waar men met de vaccinatiereeks gestopt is, ongeacht de tijd die verstreken is sinds de laatst toegediende dosis.

Regel 3 : De kwaliteit van de verkregen immuniteit hangt af van de leeftijd, het respecteren van de minimumleeftijd bij een eerste dosis, van het minimuminterval tussen twee dosissen en van het ontvangen aantal dosissen, inclusief één herhalingsdosis voor bepaalde vaccins.
Dosissen die te vroeg werden toe- gediend (zie verder Tabel 1) moeten opnieuw toegediend worden.
Het aanbevolen aantal dosissen hangt af van de leeftijd (zie verder Tabellen 2, 3 en 4).

Regel 4 : Het gebruik van gecombineerde vaccins bevordert in het algemeen een correctere opvolging van het vaccinatieschema en vereist minder inspuitingen. Het gebruik van gecombineerde vaccins heeft soms tot gevolg dat men eenbijkomende dosis toedient voor één of meer van de bestanddelen van het combinatievaccin. Dit is niet schadelijk voor de betrokkenen.

Het advies omvat verschillende hoofdstukken voor kinderen en adolescenten en voor volwassenen (zie http://www.vaxinfopro.be/IMG/pdf/inhaalvaccinatie_29072013-2.pdf). De verschillende tabellen laten toe om de geldigheid van vroeger toegediende vaccins (minimumleeftijd voor toediening van een vaccin, minimuminterval voor een volgende dosis van het vaccin) te beoordelen, en geven diverse schema’s voor inhaalvaccinaties.

Daarbij wordt apart ingegaan op de situatie van personen die regelmatig een verre reis ondernemen met als hoofddoel familie en/of vrienden te gaan bezoeken (bv. naar land van oorsprong reizen)

Travelers Visiting Friends and Relatives
In de internationale literatuur spreekt men van “Travelers Visiting Friends and Relatives”. Indien er een risicogradiënt voor besmettelijke ziekten (hygiëne, hoge endemiciteit, crowding,... ) bestaat tussen “het thuisland” en het land van bestemming, hebben deze mensen (ongeacht hun ethnische afkomst of economische status) een hoger risico op infectie dan de gemiddelde reiziger. Mensen die naar hun land van oorsprong reizen zoeken minder medisch advies voor de reis (<30%), en boeken meer last minute reizen. Bovendien werden basisvaccinatieschema’s vaak niet of onvolledig afgerond. Tenzij men beschikt over een schriftelijk bewijs van eerdere inentingen, wordt het best uitgegaan van een onvolledige vaccinatiestatus. Inhaalvaccinatie dient te worden uitgevoerd zoals verderop in deze fiche beschreven, met volgende bijkomende aandachtspunten:
1. Ga na of er een risicogradiënt voor hepatitis A/B of polio bestaat
2. Indien ja:
• Overweeg hepatitis B-vaccinatie. Controleer voorafgaand aan een hepatitis B-vaccinatie op dragerschap of eerder verworven immuniteit. Voor schema zie tabel 4.
• Hepatitis A-vaccinatie is aanbevolen, tenzij in geval van verworven immuniteit.
Een titerbepaling wordt aangeraden bij personen die meer dan een jaar in
de (sub)tropen hebben gewoond of in België verblijven en geboren zijn voor 1960 (zie fiche Hepatitis A).
• Overweeg IPV-vaccinatie (basisschema + één herhalingsdosis) in het kader van reisgeneeskunde, adoptie, asielaanvragen, gezinshereniging,...

Abonneer u op de nieuwsbrief