FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

HPV (humaan papillomavirus)print

Aanbevelingen van de HGR

gepubliceerd op maandag 1 oktober 2007

De Hoge Gezondheidsraad heeft inmei 2007 een advies gepubliceerd inverband met de vaccinatie tegen hethumaan papillomavirus.

Op basis van de wetenschappelijke bevindingen doet de Hoge Gezondheidsraad de volgende aanbevelingen :
• Bij de introductie van HPV-vaccinatie moet de baarmoederhalsscreening van de niet gevaccineerdevrouwen, maar ook van de gevaccineerde vrouwen verder worden geïmplementeerd. De HGR beveelt dringend aan om de baarmoederhalsscreening op een systematische wijze te organiseren volgens de Europese aanbevelingen en die van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).
• De algemene profylactische vaccinatie van jaarlijks één jaarcohorte van meisjes tussen de leeftijd van 10 tot en met 13 jaar moet plaatsvinden volgens de randvoorwaarden die momenteel ook gelden voor de hepatitis B-vaccinatie van pre-adolescenten. Toegepast op HPV vaccinatie zijn deze randvoorwaarden:
- De schoolgezondheidszorg geeft informatie over en doet een aanbod tot HPV-vaccinatie;
- Aan de ouders en de jongere wordt dekeuze gelaten om de vaccinatie te laten uitvoeren door de schoolarts of door dearts-vaccinator naar keuze;
- Het volledige vaccinatieschema wordt bij voorkeur binnen éénzelfde schooljaar uitgevoerd. De vaccinatie moet bovendien kaderen in gezondheidsbevorderende initiatieven met betrekking tot seksualiteit en veilig seksueel gedrag.
• Een bijkomende algemene profylactische (inhaal) vaccinatie van volgende jaarcohortes tot en met de leeftijd van 15 jaar kan potentieel het populatie-effect van HPV-vaccinatie vergroten en versnellen, en kan overwogen worden na een gezondheidseconomische evaluatie.
• De vaccinatie van vrouwelijke adolescenten en jonge vrouwen van 14 t.e.m. 26 jaar die nog geen seksueel contact gehad hebben, en die nog niet gevaccineerd werden in het kader van de algemene profylactische vaccinatie tussen 10 en 13 jaar, kan door de behandelende arts worden aangeboden.
Dit aanbod tot HPV-vaccinatie kadertbij voorkeur in een consult waarin contraceptie en veilig seksueel gedrag ter sprake komen.
• Het is aan de behandelen de arts om op individuele basis te beoordelen of vaccinatie van vrouwelijke adolescenten en jonge vrouwen van 14 tot en met 26 jaar die reeds seksuele betrekkingen gehad hebben, en nog niet eerder gevaccineerd werden, aangewezen is. Op basis van de huidige gegevens beveelt de HGR geen HPV-typering aan in het kader van een indicatiestelling tot vaccinatie.
• Aan de hand van een goede registratie van de resultaten van de baarmoederhalsscreening, gekoppeld aan de registratie van HPV-vaccinaties en de kankerregistratie, zullen de korte en lange termijneffecten van HPV-vaccinatie kunnen gemeten worden. De HGR beveelt aan om het juridische kader te scheppen waardoor de koppeling van individuele HPV-vaccinatiegegevens aan de bovengenoemde registers wettelijk mogelijkwordt gemaakt.
• Een bewakingssysteem na introductie van de vaccinatie is nodig, ondersteunddoor bovengenoemde registers, met aandacht voor de efficiëntie en ongewenste effecten van vaccinatie op lange termijn, en met monitoring van de circulerende HPV-types in diverse populaties en specimens om een eventuele verschuiving naar andere HPV-types tijdig op te sporen. Bij gebrek aan gegevens over deklinische effectiviteit van Gardasil® bij mannen van gelijk welke leeftijd, doet de HGR op dit ogenblik geen uitspraak m.b.t. vaccinatie van jongens en / of mannen.
Het volledige advies kan geraadpleegd worden op : www.health.fgov.be/CSH_HGR.

Commentaar

Dit advies van de HGR heeft alleen betrekking op het tetravalent vaccin Gardasil™ van Sanofi Pasteur MSD, het enige vaccin dat momenteel beschikbaar is op de Belgische markt. Zodra het vaccin Cervarix™van GlaxoSmithKline op de markt komt, zal het advies aangepast worden. Gardasil™ beschermt tegen HPV 16 en 18 (verantwoordelijk voor ongeveer 70% van de cervixkankers) en tegen HPV 6 en 11 (verantwoordelijk voor ongeveer 90% van de condyloma acuminatum). Het vaccin wordt geleverd in een spuit. Het wordt intramusculair in de deltoidspier toegediend.
Het vaccinatieschema bestaat uit drie dosissen, toe te dienen op 0, 2 en 6 maanden. Tussen de eerste en de tweede dosis moet minstens 1 maand liggen, tussen de 2de en 3de minstens 3 maanden. De drie dosissen moeten binnen een termijn van één jaar toegediend worden.
Het vaccin kan tegelijk (maar op een andere plaats) met het vaccin tegen hepatitis B (HBVAXPRO™) toegediend worden, zonder belangrijke vermindering van de immunogeniciteit van beide vaccins. Toediening tegelijk met andere vaccins (op een andereplaats) werd niet onderzocht. Theoretisch mag men aannemen dat simultane toediening met elk ander vaccin geen nadelen zal hebben op de immuunrespons; de aanbevelingen van de Standaard Vaccinaties zijn hier vantoepassing.

Gardasil™ wordt momenteel niet terugbetaald. Een volledige vaccinatiekost ongeveer 400€. Sommige ziekenfondsen betalen een deel hiervan terug in het kader van de aanvullende verzekering.

Dr Patrick Trefois

Bron: Publicatie van de HogeGezondheidsraad nr. 8204. Vaccinatietegen infecties veroorzaakt door hethumaan papillomavirus. 02 mei 2007.

Overzichtlijst aanbevelingen HPV-vaccinatie
Europa Aanbevolen groepen voor universele vaccinatie Catch-up of groepen waaraan vaccin kan worden aangeboden
Oostenrijk Meisjes en jongens 9-15 jaar + meisjes en vrouwen 16-26 jaar
België 1 leeftijdscohorte meisje tussen 10 - 13 jaar Tot 15 jaar en aan te bieden aan meisjes en vrouwen tot 26 jaar zonder seksuele contacten
Denemarken Meisjes 12 jaar (vanaf 2008)* Meisjes 13 - 15 jaar (vanaf 2008)*
Frankrijk Meisjes 14 jaar Meisjes en vrouwen van 15 - 23 jaar zonder seksuele contacten of binnen het jaar na begin seksuele contacten
Duitsland Meisjes 12 - 17 jaar
Italië Meisjes 12 jaar Onderzocht door de regio’s
Luxemburg Meisjes 11-12 jaar Meisjes 13 - 18 jaar
Noorwegen Meisjes 11-12 jaar Meisjes 13 - 16 jaar
Spanje Meisjes 12 - 13 jaar voor de regio van Navarre Onderzocht
Verenigd Koninkrijk Meisjes 12 - 13 *
Zweden Geen officiele aanbeveling, maar terugbetaling voor meisjes tussen 13 - 17 jaar
Zwitserland Meisjes 12 - 14 jaar Meisjes 15 - 19 jaar gedurende 5 jaar
Niet EU
Australië Meisjes 12 - 13 jaar Meisjes 13 - 18 jaar en vrouwen 19 - 26 jaar gedurende 2 jaar
Canada Meisjes 9 - 13 jaar Meisjes en vrouwen 14 - 26 jaar, ook als ze al seksueel actief zijn, een afwijkende Pap-test of HPV-infectie hebben
USA Meisjes 11 - 12 jaar Meisjes 9 - 10 jaar op advies behandelend arts, tussen 13 - 26 jaar, ook als ze al seksueel actief zijn, een afwijkende Pap-test of HPV-infectie hebben

* Geen echte recommendatie, maar positief rapport.
Deze aanbevelingen hebben alleen betrekking op Gardasil™ vermits bij het ter perse gaan alleen dit vaccin in die landen wordt gecommercialiseerd, met uitzondering van Australië


Abonneer u op de nieuwsbrief