FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Griepprint

Bilan griepseizoen 2007

gepubliceerd op maandag 1 oktober 2007

De griepepidemie 2006-2007 was van gemiddelde intensiteit. In vergelijking met het voorgaande griepseizoen (2005-2006), werd deze epidemie echter gekenmerkt door een vroeger begin en een hogere intensiteit. De piek van de epidemie vond midden februari (week 7) plaats, waarbij tot in 10% van de consultaties een griepaal syndroom kon worden vastgesteld. Hierbij werden hoofdzakelijk de leeftijdscategorieën 0-4 jaar en 5-14 jaar getroffen.

De hogere intensiteit van de epidemie 2006-2007 in vergelijking met het voorgaande griepseizoen kanverklaard worden doordat het influenza A (H3) virus dominant aanwezig was, terwijl tijdens het griepseizoen 2005-2006 het influenza B virus dominant aanwezig was.

In België en in de omringende landen werd voornamelijk het influenza subtype A/H3N2 gedetecteerd, terwijlin veel mindere mate het subtype A/H1N1 en influenza B werd waargenomen.

Er werd een goede overeenstemming
gezien tussen het griepvaccin 2006-2007 en de circulerende stammen. Van het subtype A/H3N2 werden stammen behorende tot de stam A/Wisconsin/67/2005(H3N2) geïsoleerd. Van het subtype A/H1N1werden stammen geïsoleerd behorende tot de stam A/New Caledonia/20/99(H1N1). Deze twee stammen waren aanwezig in het griepvaccin.

Vaccin 2007-2008

Voor het noordelijke halfrond beveelt de WGO volgende samenstelling van het griepvaccin aan :
– een stam verwant aan A/SolomonIslands/3/2006 (H1N1)
– een stam verwant aan A/Wisconsin/67/2005 (H3N2)
_ een stam verwant aan B/Malaysia/2506/2004.

De Hoge Gezondheidsraad beveelt de vaccinatie aan van o.a. oudere personen en personen met complicatierisico (zie «Voor de praktijk»). Het jaarlijkse griepvaccin biedt een ideale gelegenheid om de vaccinatietoestand na te gaan van andere vaccins, zoals pneumokokkenen difterie-tetanus (dT).

Dr. Martine Sabbe & Isabelle Thomas
Wetenschappelijk InstituutVolksgezondheid

Voor de praktijk

Aanbevelingen griepvaccinatie
1.T en zeerste aanbevolen : voorpersonen met complicatierisico,d.w.z.:
- alle personen van 65 jaar en ouder,ook bij goedegezondheid;
- alle personen die in een instelling opgenomen zijn;
- alle patiënten vanaf de leeftijd van 6 maanden die lijden aan een onderliggende chronische aandoening, ook gestabiliseerd, van de longen, het hart, de lever, de nieren, hetmetabolisme, of die lijden aan immuniteitsstoornissen (natuurlijk of geïnduceerd);
- kinderen tussen 6 maanden en18 jaar die een langdurige aspirinetherapie ondergaan.
Worden eveneens gevaccineerd : personen die de ziekte kunnen overdragen aan risicopersonen, d.w.z. het medisch en/of administratief personeel dat in een verzorgingsinstelling of een rusthuis tewerkgesteld is; de personen en kinderen die onder hetzelfde dak wonen als de risicopersoon.
2. Op basis van de gegevens die momenteel beschikbaar zijn, kunnende volgende personen individueel opteren voor vaccinatie :
- alle personen tussen 50 en 64 jaar, zelfs indien ze niet aan een risicoaandoening lijden, want eris één kans op drie dat ze tenminste één complicatierisicovertonen, vooral personen die roken, veel drinken en zwaarlijvig zijn;
- zwangere vrouwen die voorbijde eerste drie maanden van hunzwangerschap zijn tijdens het winterseizoen;
- reizigers die risico’s lopen inlanden met een gematigdklimaat van het zuidelijkehalfrond tussen september en april. In dat geval wordt delaatste beschikbare vaccinsamenstelling gebruikt;
- alle personen die niet tot de bovenvermelde categorieënbehoren en die de ziekte wensente vermijden.

Nota : indien aviaire en menselijke seizoensgebonden virussen tegelijk circuleren in België, wordt de seizoensgriepvaccinatie ook voorgesteld aan sommige professionele groepen om het risico van virale reassortering te vermijden. Het is echter nuttig te herinneren aan het feit dat de vaccinatie tegen seizoensgriep niet beschermt tegenaviaire virussen.

Bronnen
- www.iph.fgov.be/flu
- www.eiss.org
- Recommended composition of influenza virus vaccines for use in the 2007-2008 influenza season. WklyEpidemiol Rec. 2007; 82:69-74.
-Hoge Gezondheidsraad. Vaccinatiegids,Brussel, 2007, nr. 8205


Abonneer u op de nieuwsbrief