FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Rotavirusprint

Incidentie en gevolgen van een infectie

gepubliceerd op dinsdag 1 mei 2007

Een recente studie toont de hoge incidentie van gastro-enteritis ten gevolge van het rotavirus bij kinderen tussen 6 maanden en 5 jaar. De gevolgen in termen van morbiditeit, opname in het ziekenhuis en absenteïsme voor de ouders zijn verre van verwaarloosbaar. Vaccinatie biedt dus duidelijke voordelen, zowel voor de volksgezondheid als gezondheidseconomisch.

REVEAL is een Europese multicentrische studie die volgens dezelfde methodologie werd uitgevoerd in 7 regio’s in 7 verschillende landen.

De Belgische studie

De Antwerpse regio werd gekozen omwille van de populatie die ongeveer 15.000 kinderen jonger dan 5 jaar telt in een beperkte geografische omschrijving met een beperkt aantal referentieziekenhuizen (twee).
De onderzoekers analyseerden het jaarlijks aantal raadplegingen en ziekenhuisopnames voor acute gastro-enteritis door rotavirus bij kinderen. De onderzoekers brachten de verschillende types van interventie in kaart, de opgespoorde serotypes en de directe en indirecte kosten. Alle weerhouden gevallen werden bevestigd met een ELISA-test; de virale stammen werden getypeerd aan de hand van hun genotype. De onderzoekers hebben een aantal gevallen moeten uitsluiten omdat ze niet beantwoordden aan de stricte criteria van het protocol.
Bovendien weigerden een aantal ouders en professionelen mee te werken aan de studie omwille van de ernst van de infectie, taalproblemen en tijdsgebrek (er werden meer vragenlijsten ingevuld als het kind in een ziekenhuis was opgenomen omdat de artsen dan meer tijd hadden dan bij ambulante consultatie of op spoedgevallen). Daarnaast moet rekening gehouden worden metverschillen in de zorgorganisatie en–infrastructuur in de deelnemende landen.

Vaststellingen

Er bestaat een grote geografische variatie in het optreden van epidemies, zelfs binnen relatief kleine gebieden.
In de zeven deelnemende landen waren meer dan 50% van de ziekenhuisopnames voor acute gastro-enteritis een gevolg van een rotavirus-infectie. In de streek van Antwerpen vertegenwoordigde deze infectie ongeveer 40% van de raadplegingen voor acute gastro-enteritis in de ambulante sector en op spoedgevallen bij kinderen beneden 5 jaar.
De opgespoorde stammen waren vooral G1, G2, G3, G4, G9, maar men stelt een grote variatie op, zowel geografisch (van land tot land en zelfs van streek tot streek) als in de tijd.
De studie toonde ook aan dat de infectie vooral voorkomt bij kinderen boven 6 maanden (vooral tussen 6 en 24 maanden). Infecties voor de leeftijd van 6 maanden zijn meestal nosocomiaal. De beste strategie is dus om vóór de leeftijd van 6 maanden te vaccineren.

Medische en maatschappelijke kosten

Infecties ten gevolge van het rotavirus veroorzaken geen langere ziekenhuisopname dan andere acute gastro-enteritis, gemiddeld 3 à 4 dagen. De directe kosten van een acute gastro-enteritis door rotavirus liggen echter zeer hoog. Het is niet relevant om die kosten in de verschillende landen met elkaar te vergelijken door de verschillende organisatie van de gezondheidszorg.
In België wordt een groot deel van de kosten van een ziekenhuisopname terugbetaald door de ziekteverzekering. De niet-medische directe kosten (zoals het vervoer in een ziekenwagen) worden niet terugbetaald. Ook de indirecte kosten ten gevolge van het absenteïsme van de ouders (in 40% van de gevallen, met een duur van 1 tot 4-5 dagen) liggen zeer hoog, ongeacht of het kind gehospitaliseerd wordt of niet. Ook deze kosten moeten in rekening gebracht worden bij de evaluatie van de vaccinatie.

Besluiten

De orale vaccins tegen het rotavirus verminderen de ernst van de symptomen. Gevaccineerde kinderen kunnen evenwel nog steeds geïnfecteerd worden. Dat zou zelfs een voordeel kunnen zijn omdat de zwakke vaccinatiedruk op de gekende en ongekende serotypes ervoor zorgt dat de bestaande virale ecologie behouden blijft. Wel is een nauwgezette surveillance van deze stammen nodig om na te gaan of de introductie van de vaccinatie een effect heeft op de circulerende virale stammen, en of de huidige vaccins bestand zijn tegen het plots opduiken van nieuwe stammen.

Dr P Trefois
Redactiesecretariaat

Het Belgische luik van de REVEAL-studie werd uitgevoerd door het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties, Universiteit Antwerpen (Dr Marie Van der Wielen en Prof Pierre Van Damme).

Voor de praktijk

  • De Hoge Gezondheidsraad beveelt de vaccinatie tegen rotavirus aan voor alle zuigelingen :
     ofwel een orale dosis op 2 en 3 maanden (Rotarix™);
     ofwel een orale dosis op 2, 3 en 4 maanden (RotaTeq™)*;
  • Het orale RV vaccin kan tegelijk worden toegediend met de andere vaccins die voor die leeftijd worden aanbevolen (hexavalent DTPa-VHB-IPV-Hib en het geconjugeerd pneumokokkenvaccin Pn7V).
  • Het hele schema van het RV vaccin moet vóór de leeftijd van 6 maanden zijn afgerond. Een inhaalvaccinatie na de leeftijd van 6 maanden wordt niet aangeraden.

* Rotateq™is het tweede Rota-vaccin dat is goedgekeurd door de EMEA en in België verwacht wordt in het tweede kwartaal van 2007.


Abonneer u op de nieuwsbrief