FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Griepprint

Slechts 6 op 10 65-plussers gevaccineerd tegen griep

gepubliceerd op vrijdag 1 september 2006

Volgens een recente studie van het Intermutualistisch Agentschap laten minder dan 6 op 10 ouderen (+ 65 jaar) zich vaccineren tegen de griep. De vaccinatiegraad van de rustoordbewoners kan geschat worden op 85%. De vaccinatiegraad in Vlaanderen ligt iets hoger dan in Brussel en Wallonië.

Het Intermutualistisch Agentschap onderzocht de griepvaccinatie in het seizoen 2004-2005. Tijdens deze periode werden binnen het Farmanetcircuit 1.307.670 griepvaccins geregistreerd voor de rechthebbenden van de algemene regeling. Het vaccin komt slechts in aanmerking voor terugbetaling voor mensen van 65 jaar of ouder, en voor volgende chronische zieken : hart-, long- of nieraandoeningen, diabetes, hemoglobinopathie, of immunodepressie. Zelfstandigen en de rechthebbenden van de algemene regeling die via hun werkgever gevaccineerd worden, zijn niet in deze cijfers opgenomen.

Vaccinatiegraad 65-plussers

De vaccinatiegraad voor de Belgische populatie ouder dan 65 jaar bedraagt 59%. De vaccinatiegraad van de rustoordbewoners (7% van de personen boven 65 jaar) kan geschat worden op 85%. Voor de 65-plussers die thuis verblijven is de vaccinatiegraad 58%. 67% van de 65-plussers met een Globaal Medisch Dossier (GMD), die niet in een rusthuis verblijven, zijn gevaccineerd tegen griep tegenover 47% voor de 65-plussers zonder GMD. Bij de rusthuisbewoners is het verschil in vaccinatie tussen 65-plussers met en zonder GMD klein : 79% met GMD versus 77% zonder GMD. Dit zeer kleine verschil weerspiegelt waarschijnlijk eerder de gevoerde vaccinatiepolitiek in de rustoorden, dan deze van de voorschrijvende individuele artsen.
De vaccinatiegraad volgens gewest is ongelijk : Vlaanderen 61%, Wallonië 57% en Brussel 54%. Het verschil per gewest lijkt gedeeltelijk verklaard te worden door het aantal rechthebbenden met en zonder GMD, gezien de vaccinatiegraad voor de rechthebbenden met een GMD in de drie gewesten quasi gelijk is (67% in Vlaanderen, 67% in Wallonië, 69% in Brussels hoofdstedelijk gewest) en hoger ligt dan de vaccinatiegraad voor de rechthebbenden zonder GMD.
De vaccinatiegraad is niet gelijk voor elke leeftijd, en ook niet voor mannen en vrouwen. Bij 65-jarigen ligt de vaccinatiegraad rond de 42% en stijgt relatief gelijklopend tot 66% voor vrouwen en mannen op 80 jaar. Vanaf 81 jaar daalt de vaccinatiegraad bij mannen, terwijl hij bij vrouwen pas daalt vanaf 90 jaar. De verschillen in vaccinatiegraad volgens leeftijd tussen rechthebbenden met en zonder GMD kan men op elke leeftijd vaststellen (tot 20% verschil). De kans op griepvaccinatie ligt 2,3 maal hoger bij personen met GMD, na controle voor leeftijd en geslacht.
De variatie tussen artsen is groot : 4% vaccineert bijna nooit hun patiënten ouder dan 65 jaar (met een GMD); het betreft hier waarschijnlijk artsen die alternatieve geneeskunde beoefenen; 40% vaccineert meer dan 70% van zijn patiënten met een GMD die ouder zijn dan 65 jaar en nog thuis verblijven.
Er is binnen de artsenpopulatie geen verband in vaccinatiegraad bij de 65-plussers die nog thuis verblijven en het als huisarts beheren van veel of weinig GMD’s. Dit kan er op wijzen dat de persoonlijke overtuiging van de arts een belangrijke rol speelt.

Risicogroepen

In de groep rechthebbenden jonger dan 65 jaar hebben in Vlaanderen 3,5%, in Wallonië 3,1% en in Brussel 2,2% een vaccin vergoed gekregen door de ziekteverzekering. Op de leeftijd van 60 is ongeveer 11% zonder GMD gevaccineerd tegenover 20% met GMD.
Bij de patiënten die een transplantatie ondergingen, blijkt slechts 24% gevaccineerd te zijn, bij reumapatiënten 12%, mucoviscidose 31%, MS 21%, HIV 26%, Hepatitis B of C 15%, diabetes 29% en COPD-astma 11%. Deze resultaten moeten voorzichtig geïnterpreteerd worden omdat men niet over de preciese diagnose beschikte, omdat sommige patiënten misschien via hun werkgever werden gevaccineerd, enz. Maar ze duiden toch op een onvoldoende vaccinatie tegen griep bij deze risicopopulaties.


P. Geerts
Redactiesecretariaat Vax Info

Abonneer u op de nieuwsbrief