FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Griepprint

Griep / Advies Hoge Gezondheidsraad voor winterseizoen 2019-2020

gepubliceerd op maandag 2 september 2019

In dit advies onderzoekt de Hoge Gezondheidsraad de vaccinatie tegen seizoensgebonden griep en wordt bepaald welke bevolkingsgroepen voorrang zouden moeten krijgen voor de vaccinatie. De Raad heeft besloten om zich te houden aan zijn voorgaande aanbevelingen inzake de doelgroepen voor vaccinatie tegen seizoensgriep.

De HGR zal de evolutie van de seizoensgriep op het zuidelijk halfrond volgen en indien nodig aanvullende aanbevelingen uitbrengen, o.a. voor wat de vaccinatie van kinderen betreft.

Prioritaire groepen

De Raad beveelt hierbij aan dat de volgende groepen van personen voorrang moeten krijgen voor de vaccinatie tegen seizoensgebonden griep tijdens het winterseizoen 2019 2020.

 • Groep 1: personen met een risico op complicaties
  • alle zwangere vrouwen ongeacht de fase van de zwangerschap;
  • alle patiënten vanaf de leeftijd van 6 maanden die lijden aan een onderliggende chronische aandoening, ook indien gestabiliseerd, van de longen (inclusief ernstige astma, het hart (uitgezonderd hypertensie), de lever, de nieren, aan metabole aandoeningen (inclusief diabetes), BMI > 35, aan neuromusculaire aandoeningen of aan immuniteitsstoornissen (natuurlijk of geïnduceerd);
  • alle personen vanaf 65 jaar;
  • personen die in een instelling verblijven;
  • kinderen vanaf 6 maanden tot 18 jaar die een langdurige aspirinetherapie ondergaan.
 • Groep 2: personen werkzaam in de gezondheidssector
 • Groep 3: personen die onder hetzelfde dak wonen als de risicopersonen uit groep 1 of kinderen jonger dan 6 maanden.

Daarnaast is het ook zinvol om alle personen tussen 50 en 65 jaar te vaccineren, zelfs indien ze niet aan een risicoaandoening lijden zoals die uit groep 1.
Naast het verhoogde risico dat ze complicaties bij griep ontwikkelen door hun leeftijd, bestaat er immers ook één kans op drie dat ze minstens één factor vertonen die het risico op complicaties nogverhoogt. Het gaat vooral om personen die roken, excessief drinken en/of zwaarlijvig (Body Mass Index > 30) zijn

Beschikbare vaccins 2019-2020

Dit seizoen zullen drie quadrivalente vaccins beschikbaar zijn: Alpharix-Tetra® en Vaxigrip Tetra® zijn geregistreerd voor iedereen boven de zes maanden en Influvac Tetra® vanaf 3 j aar.
Deze vaccins bevatten antigenen tegen de 2 meest voorkomende influenza A stammen en componenten tegen de twee circulerende B - stammen (Victoria en Yamagata).

Dosis van het vaccin bij kinderen

Op basis van gegevens over de vaccinveiligheid beveelt de Raad aan om ongeacht de leeftijd, en dus zuigelingen van 6 tot 36 maanden inbegrepen, de volledige dosis van 0,5 ml van het vaccin toe te dienen. Het is immers aangetoond dat de dosis van 0,5 ml een betere immunogeniciteit oplevert zonder meer bijwerkingen te veroorzaken.
Kinderen jonger dan 9 jaar die voor de eerste keer gevaccineerd worden, hebben een tweede dosis van het vaccin nodig met een minimum interval van 4 weken.

Wanneer vaccineren?

De HGR beveelt aan om te vaccineren van midden oktober tot midden december; griepvaccinatie biedt bescherming binnen een termijn van 10 tot 15 dagen volgend op de injectie.
Het griepseizoen duurt gemiddeld 8 tot 12 weken; daarvoor blijft vaccinatie tegen seizoensgriep opportuun zolang de piek in griepincidentie nog niet bereikt is.
Na deze piek kan vaccinatie geval per geval overwogen worden in samenspraak met de behandelende huisarts.

Bron
Hoge Gezondheidsraad. Vaccinatie tegen seizoensgebonden griep. Winterseizoen 2019-2020. Brussel: HGR; 2019. Advies nr. 9531


Abonneer u op de nieuwsbrief