FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Griepprint

Griepvaccinatie bij kinderen met astma

gepubliceerd op woensdag 1 december 2004

De vraag of alle kinderen met astma moeten worden gevaccineerd tegen influenza kan niet ongenuanceerd worden beantwoord.

Sinds enkele jaren is er een zeer duidelijke stellingname van gezaghebbende instanties ten voordele van een jaarlijkse influenzavaccinatie bij kinderen [1] [2] [3]. Zeer recent werden deze standpunten bekrachtigd. [4] [5]. Er wordt geadviseerd vooral jonge kinderen en kinderen met bepaalde chronische aandoeningen, waaronder astma, te vaccineren. Ondanks deze aanbevelingen stelt men vast dat tot nu toe slechts een kleine groep kinderen het vaccin krijgt toegediend [6] [7].

Influenzavaccin

In België zijn enkel geïnactiveerde influenzavaccins ter beschikking. Het zijn alle trivalente vaccins (TIV) waarvan de samenstelling jaarlijks door de WHO wordt vastgesteld op basis van de tijdens het voorgaande jaar geïsoleerde virusstammen. Ze bestaan uit antigenen van twee A-stammen en één B-stam. Naargelang hun bereidingsmethode uit het volledige virus onderscheidt men twee vormen : de ‘split’-vaccins (Alfa-RixTM, FluvirinTM, Mutagrip STM, VaxigripTM) die gefragmenteerde virusdeeltjes bevatten en de ‘subunit’-vaccins (AddigripTM, Influvac STM) die enkel bestaan uit gezuiverde oppervlakteantigenen. De immunogeniciteit en reactogeniciteit is nagenoeg gelijk voor beide soorten. De toediening gebeurt bij voorkeur intramusculair, maar kan ook subcutaan (behalve : AddigripTM). Het vaccin is niet goedgekeurd voor toediening beneden de leeftijd van 6 maanden.

De Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP) van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en het Committee on Infectious Diseases (Redbook Committee) van de Amerikaanse Academie voor Pediatrie bevelen aan alle kinderen te vaccineren tussen 6 en 23 maanden. Ze stellen voor ook oudere huisgenoten en alle verzorgers van kinderen jonger dan twee jaar te vaccineren. Voorrang zou moeten worden gegeven aan alle kinderen (vanaf 6 maanden) met hoog risico aandoeningen waaronder chronische respiratoire ziekten zoals astma en mucoviscidose [4] [5].
Voor kinderen tussen 6 maanden en 9 jaar- sommige bronnen vermelden 6 jaar- die nooit gevaccineerd werden, worden twee dosissen voorgesteld met een interval van 4 weken. De aanbeveling om tussen de leeftijd van 6 en 35 maanden halve dosissen (0.25 ml) toe te dienen wordt niet in elk schema gespecificeerd; er werd nooit enig verschil in kans en/of ernst van bijwerkingen aangetoond in vergelijking met een volledige dosis.

De toediening wordt nog steeds ontraden bij mensen die een anafylactische reactie vertoonden op kippeneiwit, alhoewel daarvoor weinig of geen wetenschappelijke onderbouw bestaat. In een zeer goed gedocumenteerd onderzoek werd aangetoond dat een 2-dosis protocol met een vaccin dat minder dan 1.2μg/ml wit van ei bevat, veilig is bij personen met een bewezen anafylaxie op eieren [8]. Dit aspect zal uitgebreider aan bod komen in een volgend nummer van V ax Info.
Ook over het gelijktijdig toedienen met andere vaccins bestaat zeer weinig onderzoek. Maar algemeen wordt aangenomen dat dit is toegestaan, mits dit op verschillende plaatsen gebeurt [3].

De doeltreffendheid en de veiligheid van het trivalente vaccin werden slechts in een minderheid van gecontroleerde, prospectieve trials bij kinderen van verschillende leeftijden nagegaan, weliswaar met verschillen in methodologie en bij jonge kinderen in eerder kleine aantallen [9]. Samenvattend kan daaruit worden besloten dat de graad van protectie toeneemt met de leeftijd, met daarin een grote variatie vooral bij kinderen beneden de leeftijd van 5 jaar. Een recente gerandomiseerde, dubbelblinde placebo-gecontroleerde studie bij ongeveer 800 kinderen tussen 6 en 24 maanden, kon geen ernstige neveneffecten aantonen in de groep die met het trivalent vaccin werd gevaccineerd [10]. Een retrospectieve analyse van meer dan 250.000 kinderen beneden de 18 jaar, waaronder 9000 kinderen tussen 6 en 23 maanden, die samen meer dan 430.000 dosissen van het TIV werden toegediend, kon geen ernstige nevenwerkingen identificeren [11].

De economische impact van een veralgemeende influenzavaccinatie bij kinderen is uiteraard afhankelijk van het gezondheidssysteem waarin dit wordt bestudeerd [12].

Gebruiksvriendelijke levend verzwakte influenzavaccins, die nasaal via spray of druppels kunnen worden toegediend, zijn op heden in België niet geregistreerd. Ze werden tot nu toe enkel bestudeerd bij gezonde individuen. Ze zijn voorlopig tegenaangewezen bij kinderen jonger dan 5 jaar en bij personen met astma en/of overgevoelige luchtwegen [4] [9].

Influenzavaccinatie bij kinderen met astma

Epidemiologische studies ondersteunen de hypothese dat respiratoire virale infecties meer respiratoire morbiditeit veroorzaken bij kinderen met de diagnose van astma. Astma exacerbaties met verhoogde medicatienood, een groter aantal ambulante consulten en hospitalisaties worden gemeld in retrospectief alsook prospectief onderzoek in aansluiting met respiratoire virale infecties [13] [14] [15] [16]. Het relatieve aandeel van de influenzavirussen is daarbij niet steeds duidelijk. Bij jonge kinderen (< 2 jaar) zijn vooral het RS en parainfluenza virus verantwoordelijk voor acute lagere luchtwegproblemen met tekens van luchtwegobstructie [17]. In deze leeftijdsgroep is het stellen van de diagnose van astma niet gemakkelijk [18]. Bij oudere kinderen staan de rhinovirussen duidelijk op de voorgrond en kan de inbreng van influenzavirussen in het veroorzaken van astma-opstoten bij kinderen met voorafbestaand astma geschat worden op minder dan 10 % [13]. Alhoewel wordt verondersteld dat ernstige en matig tot ernstige astmatische kinderen meer nadeel ondervinden van een influenza-infectie dan kinderen met een lichtere vorm van astma, werd dit nooit in enig onderzoek op prospectieve wijze geëvalueerd [19].

Influenza-infecties kunnen bij astmatische kinderen een acute afname van de longfunctie veroorzaken gedurende meerdere dagen [20]. Bij jonge kinderen zijn vooral ernstige influenza-infecties met noodzaak tot hospitalisatie en beademing gecorreleerd met recidiverende opstoten van wheezing [21]. Onderzoek bij volwassenen toont aan dat een aanslepende verhoogde reactiviteit van de luchtwegen mogelijk is na een influenzainfectie [22].

Tot op heden toonde geen enkele studie aan dat influenzavaccinatie de nadelige gevolgen van een influenza- infectie bij kinderen met astma ook daadwerkelijk voorkomt [23]. Een recente retrospectieve studie die het effect van influenzavaccinatie naging op de preventie van astma exacerbaties bij kinderen was niet conclusief [7].

Enkele studies bestudeerden de veiligheid op respiratoir vlak van het geïnactiveerd influenzavaccin bij kinderen met astma. V erschillen in studie design maken vergelijkingen moeilijk. Een placebo-gecontroleerd onderzoek bij een 700 kinderen met een gemiddelde leeftijd van 9 jaar kon gedurende een opvolging van twee weken, geen verschil in astma exacerbaties aantonen na vaccinatie ten opzichte van placebo, zelfs niet bij de meer ernstige astmatici [24]. Zelfs bij toediening van een influenzavaccin tijdens een acute astma opstoot bij kinderen onder prednison therapie, kon binnen de 48 uren geen verschil in astma exacerbaties noch andere nevenwerkingen worden aangetoond in vergelijking met een controle groep zonder astma en zonder prednison behandeling. Er was evenmin een verschil in de antistofaanmaak tussen beide groepen [25]. De vaststelling van een verhoogd risico op astma exacerbaties na vaccinatie in een retrospectief cohorte onderzoek in een groep van meerdere tienduizenden kinderen met astma van 1 tot 6 jaar, werd toegeschreven aan inadequate stratificatie volgens de ernst van astma [7]. In een groep van astmatische kinderen kon over het verloop van 2 weken geen toename van de bronchiale reactiviteit worden aangetoond na toediening van geïnactiveerd influenza vaccin [26].

Besluit

Men kan besluiten dat gezaghebbende organisaties de vaccinatie tegen influenza aanraden, niet alleen voor alle kinderen tussen 6 en 23 maanden, maar bij voorrang voor alle kinderen vanaf 6 maanden met hoog-risico aandoeningen, waaronder astma. De informatie die op heden in de literatuur ter beschikking is om deze laatste stelling te onderbouwen, is echter schaars en reikt onvoldoende gegevens aan om dit advies als op evidentie gebaseerd te omschrijven.

Het lijkt redelijk influenza- vaccinatie te overwegen bij kinderen mits de diagnose van astma vaststaat en de kans op respiratoire deterioratie verhoogd is als gevolg van een infectie door influenza. De ernst van astma, weerspiegeld in de medicatienood, kan daarbij als selectiecriterium worden gebruikt, samen met socio- economische overwegingen.

M. Raes, kinderarts
Virga Jesseziekenhuis, Hasselt

[1Advisory Committee on Immunization Practices, Centers for Disease Control and Prevention. Prevention and control of influenza. MMWR 1999; 48 : 1-28

[2American Lung Association Asthma Clinical Research Centers. The safety of inactivated influenza vaccine in adults and children with astma. N Engl J Med 2001; 345 : 1529-1536

[3Committee on Infectious Diseases, American Academy of Pediatrics. Recommendations for influenza
immunization of children. Pediatrics 2002; 110 : 1246-1252.

[4Committee on Infectious Diseases,
American Academy of Pediatrics. Recommendations for influenza immunization of children. Pediatrics 2004; 113 : 1441-1447

[5Advisory Committee on Immunization Practices, Centers for Disease Control and
Prevention. Prevention and control of influenza. MMWR 2004; 53 (RR06) : 1-40.

[6Kramarz P, DeStefano F, Gargiullo PM, Davis RL, Chen RT, Mullooly JP, Black SB, Bohlke K, Ward JI, Marcy MS, Okoro CA, Vaccine Safety Datalink Team. Influenza vaccination in children with asthma in Health Maintenance Organizations. V accine 2000; 18 : 2288- 2294

[7Kramarz P, DeStefano F, Gargiullo PM, Chen RT, Lieu TA, Davis RL, Mullooly JP, Black SB, Shinefeild HR, Bohlke K, W ard JI, Marcy SM, V accine Safety Datalink Team. Does influenza vaccination prevent asthma exacerbations in children ? J Pediatr 2001; 138 : 306-310.

[8James JM, Zeiger RS, Lester MR, Fasano MB, Gern JE, Mansfeld LE, Schwartz HJ, Sampson HA, Windom HH, Machtinger SB, Lensing S. Safe administration of influenza vaccine to patients with egg allergy. J Pediatr 1998; 133 : 624-628

[9Zangwill KM, Belshe RB. Safety and efficacy of trivalent inactivated influenza vaccine in young children: a summary for the new era of routine vaccination. Pediatr Infect Dis J 2004; 23: 198-200

[10Hoberman A, Greenberg DP , Paradise JL, Rockette HE, Lave JR, Kearney DH, Colborn DK, Kurs-Lasky M, Haralam MA, Byers CJ, Zoffel LM, Fabian IA, Bernard BS, Kerr JD. Effectiveness of inactivated influenza vaccine in preventing acute otitis media in young children. JAMA 2003; 290 : 1608-1616.

[11France EK, Glanz JM, Xu S. Safety of trivalent inactivated vaccine among children : a population-based study. Presented to the Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP) October 17, 2002.

[12Cohen GM, Nettleman MD. Economic impact of influenza vaccination in preschool children. Pediatrics 2000; 106 : 973-976

[13Johnston SL, Pattemore PK, Sanderson G, Smith S, Lampe F, Josephs LK, Symington P , O’ T oole S, Myint SH, Tyrrell DAJ, Holgate ST. Community study of role of viral infections in exacerbations of asthma in 9-11 year old children. BMJ 1995; 310 : 1225-1229

[14Johnston SL, Pattemore PK, Sanderson G, Smith S, Campbell MJ, Josephs LK, Cunningham A, Robinson BS, Myint SH, Ward ME, Tyrrell DAJ, Holgate
ST. The relationship between upper respiratory infections and hospital admissions for asthma : a time-trend analysis. Am J Respir Crit Care Med
1996; 154 : 654-660.

[15Izurieta HS, Thompson WW, Kramarz P, Shay DK, Davis RL, DeStefano F, Black S, Shinefield H, Fukuda K. Influenza and the rates of hospitalisation for respiratory disease among infanten and young children. N Engl J Med 2000; 34 : 232-239

[16Neuzil KM, Wright PF, Mitchel EF, Griffin MR. The burden of influenza illness in children with asthma and other chronic medical conditions. J Pediatr 2000; 137 : 856-864

[17Glezen WP . Diagnosis of viral respiratory illness. In : Chernick V , Kendig EL Jr, eds. Disorders of the Respiratory Tract in Children, 5th edn. Philadelphia : WB Saunders, 1990, 393.

[18Bush A. Chronic cough and/or wheezing in infants and children less than 5 years old : diagnostic approaches. In : Naspitz CK, Szefler SJ, Tinkelman DG, Warner JO, eds. Textbook of Pediatric Asthma, 1th edn. London: M Dunitz, 2001, 99-120.

[19Hayden GF, Frayha , Kattan H, Mogarri I. Structured guidelines for the use of influenza vaccine among children with chronic pulmonary disorders. Pediatr Infect Dis J 1995; 14 : 895-899

[20Kondo S, Abe K. The effects of influenza virus infection on FEV1 in asthmatic children.Chest 1991; 100 : 1235-1238

[21Eriksson M, Bennet R, Nilsson A. Wheezing following lower respiratory tract infections with respiratory syncytial virus and influenza A in infancy. Pediatr Allergy Immunol 2000; 11 : 193-197

[22Laitinen LA, Elkin RB, Empey DW, Jacobs L, Mills J, Nadel JA. Bronchial hyperresponsiveness in normal subjects during attenuated influenza virus infection. Am Rev Respir Dis 1991; 143 : 358-361

[23Cates CJ, Jefferson TO, Bara AI, Rowe
BH. V accines for preventing influenza in people with asthma. Cochrane Database of Systematic Reviews 2004, 2.

[24American Lung Association Asthma Clinical Research Centers. The safety of inactivated influenza vaccine in adults and children with asthma. N Engl J Med 2001; 345 : 1529-1536

[25Park LC, Frank AL, Sullivan M, Jindal P , Baxters BD. Influenza vaccination of children during acute asthma exacerbation and concurrent prednisone therapy. Pediatrics 1996; 98 : 196-200.

[26de Jongste JC, Degenhart HJ, Neijens HJ, Duiverman EJ, Raatgeep HC, Kerrebijn KF. Bronchial responsiveness and leucocyte reactivity after influenza vaccine in asthmatic patients. Eur J Respir Dis 1984; 65 : 196-200


Abonneer u op de nieuwsbrief