FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Uitgebreide terugbetalingsvoorwaarden voor het 9-valent HPV-vaccin (Gardasil 9)

gepubliceerd op maandag 19 september 2022

Het 9-valent HPV-vaccin (Gardasil 9) wordt vanaf 1 augustus ook terugbetaald (categorie b!) bij jongens die bij de start van het vaccinatieschema minstens 12 jaar oud zijn, maar nog geen 19 jaar. Tevoren was dit enkel bij jonge meisjes.

Gardasil 9 is ook het vaccin dat gratis wordt aangeboden door de Gemeenschappen voor de basisvaccinatie van meisjes en jongens tegen HPV (leeftijd 11 à 13 jaar). Het 2-valent HPV-vaccin Cervarix® blijft enkel terugbetaald (categorie b!) bij jonge meisjes. In tegenstelling tot Cervarix® bevat Gardasil 9® ook stammen verantwoordelijk voor anogenitale wratten.

Vaccinatie tegen HPV wordt aanbevolen aan jongeren (jongens en meisjes) om kankers te helpen voorkomen die door HPV veroorzaakt worden. Het gaat in de eerste plaats om baarmoederhalskanker, maar ook andere kankers van de aars en de schaamstreek en sommige mond- en keelkankers. Besmetting is mogelijk door intiem en seksueel contact. Bijgevolg wordt best zo vroeg mogelijk met vaccinatie gestart. Volledige vaccinatie bestaat uit twee inentingen.
De gratis schoolvaccinatie voor HPV bij jongens werd in België opgestart in het schooljaar 2019-2020 voor jongens in het eerste jaar secundair onderwijs of in sommige richtingen van het Buitengewoon Onderwijs. Dit maakt dat veel jongens onder de 19 jaar nog niet gevaccineerd zijn tegen HPV. Zij kunnen nu van deze nieuwe terugbetaling genieten.

Meer info: laatjevaccineren.be


Abonneer u op de nieuwsbrief