FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

EMA zet licht op groen voor aangepast Omicron BA.4 en BA.5 vaccin

gepubliceerd op woensdag 21 september 2022

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA heeft op 12 september 2022 het licht op groen gezet voor een aangepast bivalent COVID-19 vaccin Comirnaty (Pfizer/BioNTech) dat zich ook richt op de Omicron BA.4 en BA.5 subvarianten. Die subvarianten zijn momenteel goed voor het leeuwendeel van de nieuwe besmettingen. De EU heeft het gebruik van dit nieuwe vaccin goedgekeurd.

Vorige week keurde het EMA twee aangepaste vaccins van Pfizer en Moderna goed die mRNA bevatten dat codeert voor het spike-eiwit van het originele SARS-CoV-2-virus en voor het spike-eiwit van de Omicron BA.1 subvariant. Het Pfizer-vaccin dat nu werd goedgekeurd bevat mRNA dat codeert voor het spike-eiwit van het originele SARS-CoV-2-virus en voor het spike-eiwit van de Omicron BA.4 en BA.5 subvarianten.

Het aangepast Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 vaccin heeft als indicatie het gebruik als boosterdosis (dus na een primovaccinatie tegen COVID-19) vanaf de leeftijd van 12 jaar, met een interval van minstens 3 maanden na de laatste dosis van een COVID-19-vaccin. Samen met het Original/Omicron BA.1 aangepaste vaccin dat onlangs is goedgekeurd, wordt verwacht dat dit nieuwe aangepaste vaccin zal helpen om een optimale bescherming tegen COVID-19 te behouden naarmate het virus zich verder ontwikkelt.

Een recente analyse in preprint gepubliceerd op medRxiv suggereert dat de aangepaste boosters vrijwel hetzelfde beschermingsniveau bieden als een extra dosis van de oudere vaccins. In een populatie waar de helft van de mensen al beschermd is tegen een symptomatische SARS-CoV-2-infectie door eerdere vaccinatie of infectie, verhoogde een aangepaste vaccinbooster de bescherming tot 90%, vergeleken met 86% bescherming geboden door een extra dosis van het originele vaccin. Voor bescherming tegen ernstige ziekten was het verschil minder dan 1%. De relatieve voordelen van de aangepaste boosters zouden kunnen sterker worden als er een nieuwe variant opduikt.

Lees ook het ECDC-EMA statement on booster vaccination with Omicron adapted bivalent COVID-19 vaccines

Bron: EMA. Adapted vaccine targeting BA.4 and BA.5 Omicron variants and original SARS-CoV-2 recommended for approval


Abonneer u op de nieuwsbrief