FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

COVID-19-vaccinatie riskant gespreksonderwerp voor gezondheidswerkers

gepubliceerd op maandag 21 november 2022

Belgische gezondheidswerkers vermeden discussies met collega’s en patiënten over COVID-19 vaccins om functionele werkrelaties en werkgelegenheid te behouden. Dit moeilijke klimaat bedreigt vertrouwensrelaties tussen collega’s en patiënten. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in Vaccine.

Interviews en focusgroepdiscussies met 74 gezondheidswerkers die in België werkzaam zijn, gingen in op de sentimenten over Covid-19-vaccins en ervaringen met het bespreken van vaccinatie met leeftijdsgenoten en patiënten. De meeste deelnemers meldden problemen bij het bespreken van Covid-19-vaccinatie met collega’s en patiënten.

Niet-gevaccineerde of vaccinsceptische gezondheidswerkers waren bang om patiënten of collega’s van streek te maken en om geschorst te worden. Daarom gebruikten ze sociale signalen om de openheid van anderen voor vaccinsceptische uitspraken te evalueren en vermeden ze het bespreken van vaccins. Verrassend genoeg verborgen sommige vaccinbewuste zorgverleners hun sentimenten om conflicten tussen collega’s en patiënten te vermijden.

Zowel gevaccineerde als niet-gevaccineerde zorgverleners merkten op dat niet-gevaccineerde patiënten af en toe suboptimale zorg kregen. Zowel gevaccineerde als niet-gevaccineerde zorgverleners beschreven verlies van vertrouwen en verbroken sociale relaties met collega’s en patiënten met uiteenlopende vaccinsentimenten. In een context van schaarse middelen kunnen niet-gevaccineerde Covid-19-patiënten te maken krijgen met suboptimale zorg.
Volgens de auteurs dreigt verlies aan vertrouwen tussen collega’s of patiënten, samen met suboptimale patiëntenzorg op basis van vaccinatiestatus, het gezondheidssystemen te verzwakken en vermijdbare ziekte-uitbraken mogelijk te maken.

Bron: Heyerdahl LW, Dielen S, Dodion H et al. Strategic silences, eroded trust: The impact of divergent COVID-19 vaccine sentiments on healthcare workers’ relations with peers and patients. Vaccine. 2022. Online 27 oktober 2022.
https://doi.org/10.1016/j.vaccine.2022.10.048


Abonneer u op de nieuwsbrief