FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Bescherming van eerdere SARS-CoV-2-infectie tegen herinfectie, symptomatische en ernstige ziekte

gepubliceerd op woensdag 5 april 2023

Een Internationale studie in opdracht van o.m. de Bill & Melinda Gates Foundation onderzocht het niveau en de kenmerken van bescherming van eerdere SARS-CoV-2-infectie tegen daaropvolgende herinfectie, symptomatische COVID-19-ziekte en ernstige ziekte. Dit is volgens de auteurs essentieel voor het voorspellen van toekomstige potentiële ziektelast, voor het ontwerpen van beleid dat reizen of toegang tot locaties waar er is een hoog risico op overdracht, en voor geïnformeerde keuzes over wanneer vaccindoses moeten worden toegediend.

Deze systematische review en meta-analyse analyseerde 65 retrospectieve en prospectieve cohortstudies en test-negatieve case-control studies uit 19 verschillende landen gepubliceerd vanaf het begin tot 31 september 2022, die de vermindering van het risico op COVID-19 bij personen met een eerdere SARS-CoV-2-infectie in vergelijking met personen zonder eerdere infectie. De analyses toonden aan dat de bescherming tegen eerdere infecties en eventuele symptomatische ziekten hoog was voor voorouderlijke, alfa-, bèta- en deltavarianten, maar aanzienlijk lager was voor de omicron BA.1-variant. De bescherming door eerdere infectie tegen herinfectie door pre-omicron-varianten was erg hoog en bleef hoog, zelfs na 40 weken. De bescherming was aanzienlijk lager voor de Omicron BA.1-variant en nam in de loop van de tijd sneller af dan de bescherming tegen eerdere varianten. De bescherming tegen ernstige ziekten was hoog voor alle varianten.

Bij het beoordelen van de toekomstige ziektelast moet de immuniteit die wordt verleend door een eerdere infectie volgens de auteurs worden afgewogen tegen de bescherming tegen vaccinatie, het geven van richtlijnen over wanneer personen moeten worden gevaccineerd en het ontwerpen van beleid dat vaccinatie voor werknemers verplicht stelt of de toegang beperkt, op basis van de immuunstatus, naar omgevingen waar het risico op overdracht hoog is, zoals reizen en binnenomgevingen met een hoge bezetting.

Bron: Stein C, Nassereldine H, Sorensen RJD et al. Past SARS-CoV-2 infection protection against re-infection: a systematic review and meta-analysis. The Lancet. Online 16 februari 2023.
DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(22)02465-5


Abonneer u op de nieuwsbrief