FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Betere diagnostische tests voor bescherming tegen nieuwe varianten

gepubliceerd op dinsdag 18 april 2023

Diagnostische tests die momenteel worden gebruikt om de werkzaamheid van COVID-19-vaccins te controleren, meten niveaus van antilichamen tegen het receptorbindende domein van het voorouderlijke SARS-CoV-2 (RBDwt). De voorspellende waarde voor bescherming tegen nieuwe varianten van zorg (VOC’s) is echter niet stevig vastgesteld. Een Noorse studie gepubliceerd in npj Vaccines gebruikte op kralen gebaseerde arrays en flowcytometrie om de binding van antilichamen aan spike-eiwitten en receptorbindende domeinen (RBD’s) van VOC’s in 12.000 serummonsters te meten.

De monsters werden verkregen van gezonde personen of patiënten die immunosuppressieve therapie kregen en die twee tot vier doses COVID-19-vaccins hadden gekregen, en van COVID-19-herstellende patiënten. De resultaten laten zien dat anti-RBDwt-titers correleren met de niveaus van bindende en neutraliserende antilichamen tegen de Alpha-, Beta-, Gamma-, Delta-, Epsilon- en Omicron-varianten. Het voordeel van multiplexanalyse ligt in de mogelijkheid om een breed scala aan anti-RBD-titers te meten met behulp van een enkele verdunning van serum voor elke assay. De reactiviteitspatronen leveren ook een interne referentie op voor neutraliserende activiteit en bindende antilichaameenheden per milliliter (BAU/ml). Resultaten verkregen met sera van gevaccineerde gezonde personen en patiënten bevestigden en verlengden de resultaten van eerdere onderzoeken naar tijdsafhankelijke afname van antilichaamniveaus en effecten van immunosuppressieve middelen.
De auteurs besluiten dat anti-RBDwt-titers correleren met niveaus van neutraliserende antilichamen tegen VOC’s en stellen voor dat onze methode kan worden geïmplementeerd om de immunomonitoring te verbeteren.

BRON: Tran T.T. Vaage E.B. Mehta A. et al. Titers of antibodies against ancestral SARS-CoV-2 correlate with levels of neutralizing antibodies to multiple variants. npj Vaccines. 2022. 7(174). https://doi.org/10.1038/s41541-022-00586-7


Abonneer u op de nieuwsbrief