FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Complicaties bij het ontwikkelen van een universeel COVID-19 vaccin

gepubliceerd op dinsdag 4 april 2023

Chinese onderzoekers presenteren in npj Vaccines een review waarin ze de hoge mutatiesnelheid van RNA-virussen en dynamische moleculaire structuren van SARS-CoV-2-varianten in verschillende belangrijke neutraliserende epitopen, in een poging de vraag te beantwoorden waarom universele vaccins moeilijk te ontwerpen zijn.

Het begrijpen van de biologische basis van immuunontduiking is volgens de auteurs cruciaal voor het bestrijden van deze obstakels. Vervolgens vatten ze de verschillende vorderingen samen die verder onderzoek waard zijn, waaronder heterologe prime-boost-regimes, constructie van chimere immunogenen, ontwerp van eiwitnanodeeltjesantigenen en gebruik van geconserveerde neutraliserende epitopen. Het feit dat sommige immunogenen kruisreactieve immuunresponsen tegen heterologe coronavirussen kunnen induceren, geeft aanwijzingen voor de ontwikkeling van universele vaccins.

Bron: Zhao, F., Zai, X., Zhang, Z. et al. Challenges and developments in universal vaccine design against SARS-CoV-2 variants. npj Vaccines. 2023. 7(167).
doi.org/10.1038/s41541-022-00597-4


Abonneer u op de nieuwsbrief