FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

COVID-19 Vaccinatieprogramma’s in Canada

gepubliceerd op dinsdag 11 april 2023

In Canada waren er opmerkelijke verschillen in de uitrol van COVID-19-vaccinatieprogramma’s. Een studie gepubliceerd in een extra uitgave van Health Reform Observer - Observatoire des Réformes de Santé verzamelde informatie over de onderliggende principes en doelen, bestuur en autoriteit, transparantie en diversiteit van communicatie, activiteiten om de infrastructuur en de capaciteit van het personeel te versterken, en rechten en toegang in vier verschillende provincies.

Nova Scotia was de enige provincie die expliciete dekkingsdoelen stelde en zich hield aan plannen die dekking koppelden aan de versoepeling van volksgezondheidsmaatregelen. Zowel Nova Scotia als British Columbia implementeerden volledig gecentraliseerde boekingssystemen voor vaccinaties. Daarentegen maakte Saskatchewans aanvankelijk sterk gecentraliseerde aanpak de snelle levering van de eerste doses mogelijk; de uitrol van tweede doses was echter langzamer en meer gedecentraliseerd, voornamelijk via openbare apotheken. In overeenstemming met zijn gedecentraliseerde gezondheidssysteem, volgde Ontario een geregionaliseerde aanpak, voornamelijk geleid door zijn bestaande netwerk van volksgezondheidseenheden. De studie suggereert volgens de auteurs dat expliciete doelen, gecentraliseerde boekingen en flexibele leveringsstrategieën de acceptatie verbeterden. Voortdurend leren zal echter cruciaal zijn voor het succes van toekomstige vaccinatie-inspanningen.

BRON: Fitzpatrick T, Camillo CA, Hillis S et al. Comparison of COVID-19 Vaccination Rollout Approaches across Canada Case Studies of Four Diverse Provinces. Health Reform Observer - Observatoire des Réformes de Santé. 2023. 11 (1): 1.
https://doi.org/10.13162/hro-ors.v11i1.5118


Abonneer u op de nieuwsbrief