FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Meningokokkeninfectie: nieuw advies HGR

gepubliceerd op woensdag 31 januari 2024

De Hoge Gezondheidsraad heeft een nieuw advies uitgebracht over de vaccinatie van personen met risico op meningokokkeninfectie.

Dit nieuw advies geeft een overzicht van de vaccinatieschema’s en een definitie van de risicogroepen, namelijk: personen met een medisch risico; reizigers naar endemische gebieden of pelgrims van de Hadj/Umrah; en ​laboratoriumpersoneel dat met invasieve meningokokken in contact komt.

Aanbevelingen

De Hoge Gezondheidsraad adviseert een vaccinatie tegen meningokokken die aangepast is aan drie risicogroepen los van de leeftijd :

 • 1.Mensen die om medische redenen risico lopen: vaccins tegen meningokokken B en ACWY, schema tabel 4, booster om de 5 jaar indien het risico aanhoudt.
  • a) Leeftijdgebonden: de groepen met het grootste risico zijn kinderen onder 5 jaar en adolescenten van 15 tot 19 jaar. De aanbevelingen inzake vaccinatie voor deze leeftijdsgroepen zijn geformuleerd in advies 9485 .
  • b) Verband houdend met een medische toestand :
   - patiënten met een complementdeficiëntie (C3-C5-C9, tekort aan properdine, factor D, factor H): risico x 7 tot 10.000
   - patiënten behandeld met complementremmers (d.w.z. eculizumab voor remming van C5: risico x2000)
   - patiënten met a- of hyposplenie (aangeboren, drepanocytose, posttraumatisch): vooral hoger mortaliteitsrisico (40-50 %
   - patiënten na transplantatie van hematopoëtische stamcellen
   Naast deze categorieën, die ook in de meeste adviezen van de andere landen voorkomen, kunnen de patiënten die tot de volgende categorieën behoren eveneens baat hebben bij vaccinatie, te bespreken met hun arts :
    patiënten na orgaantransplantatie (te overwegen voor patiënten > 16 jaar, standaard aanbevelingen < 16 jaar).
    patiënten met ernstige aangeboren immuundeficiëntie.
    HIV-patiënten : hoger risico bij reizen, MSM, nauw contact met kinderen.
 • 2. Mensen die risico lopen door in een laboratorium om te gaan met de ziektekiem: vaccins tegen meningokokken B en ACWY; primovaccinatieschema tabel 1, booster om de 5 jaar voor Bexsero®, Trumenba®, Menveo® en om de 10 jaar voor Nimenrix®.
  • Medisch laboratorium technologen (MLT), microbiologen of ander laboratoriumpersoneel dat regelmatig in contact komt met invasieve stammen van meningokokken afkomstig van steriele plaatsen (in het bijzonder degenen die in het referentiecentrum werken).
 • 3. Mensen die risico lopen door reizen: uitsluitend ACWY-vaccins, primovaccinatie zie tabel 1 en booster om de 5 jaar voor Menveo® of, bij pelgrims die de Hadj of de Umrah doen, voor Nimenrix® of om de 10 jaar bij niet-pelgrims (Nimenrix®) indien de reisgebonden indicatie blijft bestaan.
  • Mensen op reis in endemische zones (Sub-Saharaanse meningitisgordel tijdens het droge seizoen) die een medische risicofactor vertonen of in nauw contact zijn met de plaatselijke bevolking en/of langer dan 4 weken verblijven.

Vaccinatieschema: zie advies / tabel.

Meer info: Hoge Gezondheidsraad. Vaccinatie van personen met risico op meningokokkeninfectie. Brussel: HGR; 2023. Advies nr. 9759.


Abonneer u op de nieuwsbrief