FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Zona-vaccin: bescherming

gepubliceerd op maandag 3 juni 2024

In de Folia Pharmacotherapeutica verscheen een artikel "Hoe goed werkt het zona-vaccin in real-life?"
In real-life is er goede bescherming tegen herpes zoster in de eerste jaren na vaccinatie, ook bij patiënten met corticosteroïdgebruik. Maar gegevens over onder andere bescherming tegen post-herpetische neuralgie ontbreken nog.

Een Amerikaanse prospectieve cohortstudie onderzocht de real-life bescherming van het recombinant vaccin tegen zona (herpes zoster). Het aanbevolen vaccinatieschema is 2 inentingen met een interval van 2 tot 6 maanden.
De studie toont het volgende:
 Optimale real-life bescherming tegen zona werd bekomen met de 2 dosissen: > 70% gedurende de studieperiode van 4 jaar.
 Met slechts 1 dosis daalde de bescherming snel (naar 45% in het tweede jaar).
 De 2de dosis kan ook later worden toegediend: de bescherming was even hoog bij een interval van > 6 maanden tot 2 jaar als bij een interval van 2 tot 6 maanden.
 De bescherming was wat lager bij immuungecompromitteerde patiënten (in deze studie patiënten met corticosteroïdgebruik), maar volgens de auteurs nog steeds substantieel (65% over periode van 4 jaar) en de moeite waard gezien hun hoger risico van herpes zoster.
De studie leert ons niets over bescherming in real life omstandigheden tegen postherpetische neuralgie (PHN) (werd niet onderzocht).

De HGR beveelt op dit ogenblik vaccinatie tegen herpes zoster aan bij personen ≥ 60 jaar en bij immuungecompromitteere personen (advies).

Meer info: Hoe goed werkt het zona-vaccin in real-life? Foliapharmacothérapeutica mei 2024. BCFI.


Abonneer u op de nieuwsbrief