FR | NL
Home | Over Vax Info | Links | Contacteer ons

Actualiteitprint

Meer kinkhoestgevallen in België

gepubliceerd op donderdag 30 mei 2024

Het European Centre for disease Prevention and Control (ECDC) meldt in haar wekelijks epidemiologisch bulletin van 17-23 maart 2024 dat het aantal kinkhoestgevallen in meerdere Europese landen, waaronder België, de laatste maanden opvallend is gestegen.

De huidige toename wordt deels gelinkt aan de lage circulatie tijdens de COVID-pandemie en de suboptimale vaccinatiegraad in bepaalde groepen tijdens de pandemie.
In Vlaanderen, in de periode januari – april 2024 waren er in de Vlaamse provincies (vooral Antwerpen en Vlaams-Brabant) 672 meldingen van kinkhoest, vooral bij kinderen en adolescenten. Er zijn 23 kinderen jonger dan 1 jaar opgenomen in het ziekenhuis, daarvan waren er 21 jonger dan 6 maanden.
In Fédération Wallonie-Bruxelles, in 2024 zijn er al 495 meldingen van kinkhoest (447 bevestigde gevallen), vooral in Henegouwen, Waals-Brabant en Luik, en vooral bij kinderen en adolescenten. Er werden 38 personen opgenomen in het ziekenhuis, daarvan waren er 18 jonger dan 6 maanden.
Deze gegevens ondersteunen verder de aanbeveling

  • om de primovaccinatie tegen kinkhoest te starten bij jonge kinderen vanaf de leeftijd van 8 weken, met herhalingsinentingen bij kinderen van 5 à 6 jaar en bij adolescenten van 15 à 16 jaar
  • om zwangere vrouwen te vaccineren tegen kinkhoest en zo de jonge zuigeling in de eerste levensmaanden te beschermen.

Meer info: Meer kinkhoestgevallen in België en andere Europese landen. Folia Pharmacotherapeutica mei 2024. BCFI.


Abonneer u op de nieuwsbrief