FR | NL

Nieuws Archief

COVID-19 / Vergelijking overlijdens bij (...)

gepubliceerd op dinsdag 11 april 2023

Immuungecompromitteerde patiënten lopen mogelijk een hoger risico op overlijden als ze in het ziekenhuis worden opgenomen met Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) in vergelijking met immunocompetente patiënten. Een studie gepubliceerd in PLoS Med onderzocht of immuungecompromitteerde patiënten een groter risico liepen op overlijden in het ziekenhuis en hoe dit risico tijdens de pandemie veranderde.

lees meer

COVID-19 Vaccinatieprogramma’s in Canada

gepubliceerd op dinsdag 11 april 2023

In Canada waren er opmerkelijke verschillen in de uitrol van COVID-19-vaccinatieprogramma’s. Een studie gepubliceerd in een extra uitgave van Health Reform Observer - Observatoire des Réformes de Santé verzamelde informatie over de onderliggende principes en doelen, bestuur en autoriteit, transparantie en diversiteit van communicatie, activiteiten om de infrastructuur en de capaciteit van het personeel te versterken, en rechten en toegang in vier verschillende provincies.

lees meer

Aanbevelingen WHO griepvaccins 2023-2024

gepubliceerd op maandag 10 april 2023

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de aanbevelingen bekendgemaakt voor de virale samenstelling van griepvaccins voor het griepseizoen 2023-2024 op het noordelijk halfrond.

lees meer

Bescherming van eerdere SARS-CoV-2-infectie (...)

gepubliceerd op woensdag 5 april 2023

Een Internationale studie in opdracht van o.m. de Bill & Melinda Gates Foundation onderzocht het niveau en de kenmerken van bescherming van eerdere SARS-CoV-2-infectie tegen daaropvolgende herinfectie, symptomatische COVID-19-ziekte en ernstige ziekte. Dit is volgens de auteurs essentieel voor het voorspellen van toekomstige potentiële ziektelast, voor het ontwerpen van beleid dat reizen of toegang tot locaties waar er is een hoog risico op overdracht, en voor geïnformeerde keuzes over wanneer vaccindoses moeten worden toegediend.

lees meer

Complicaties bij het ontwikkelen van een (...)

gepubliceerd op dinsdag 4 april 2023

Chinese onderzoekers presenteren in npj Vaccines een review waarin ze de hoge mutatiesnelheid van RNA-virussen en dynamische moleculaire structuren van SARS-CoV-2-varianten in verschillende belangrijke neutraliserende epitopen, in een poging de vraag te beantwoorden waarom universele vaccins moeilijk te ontwerpen zijn.

lees meer

Covid-19, derde doodsoorzaak in 2020

gepubliceerd op maandag 3 april 2023

Covid-19 was na kanker en hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak in ons land in 2020. Dat blijkt uit cijfers die Statbel, het Belgisch statistiekbureau, bekendmaakte.

lees meer

Veiligheid COVID-19-vaccins

gepubliceerd op dinsdag 28 maart 2023

Een Brits onderzoeksteam heeft een studie uitgevoerd onder 9003 volwassenen uit de algemene bevolking die SARS-CoV-2-vaccins kregen als onderdeel van het nationale vaccinatieprogramma.

lees meer

Zelfbeoordelingstools om vaccingeletterdheid (...)

gepubliceerd op dinsdag 28 maart 2023

Om aarzeling met betrekking tot vaccins aan te pakken, zijn er specifieke zelfbeoordelingstools ontwikkeld om vaccingeletterdheid (VL) met betrekking tot COVID-19 te beoordelen, inclusief aanvullende variabelen, zoals overtuigingen, gedrag en bereidheid om gevaccineerd te worden.

lees meer
Terug naar nieuws

Abonneer u op de nieuwsbrief