FR | NL

Artikelen chronologisch

Rotavirus

Vaccinatie voortaan mogelijk

gepubliceerd op vrijdag 1 september 2006

De invoering van een efficiënt vaccinatieprogramma tegen rotavirussen is waarschijnlijk de enige manier ter preventie van de mortaliteit en morbiditeit ten gevolge van rotavirusinfecties in de ontwikkelingslanden en om de belasting van deze ziekte in de geïndustrialiseerde wereld te reduceren.

lees meer

Hepatitis A

Duur aanwezigheid hepatitis A-antistoffen na (...)

gepubliceerd op maandag 1 mei 2006
Het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV) van de Universiteit Antwerpen heeft sinds 1990 meerdere onderzoeksprojecten met betrekking tot de epidemiologie, preventie en controle van hepatitis A uitgevoerd. Het op langere termijn opvolgen van gevaccineerden – om het verloop van de hoeveelheid anti-HAV antistoffen in de tijd te bestuderen, vormde daarbij (...) lees meer

Veiligheid vaccins

Ernstige anafylaxie

gepubliceerd op maandag 1 mei 2006

Ernstige anafylaxie is een gekende, maar uiterst zeldzame verwikkeling na vaccinatie. De inhoud van dit artikel werd goedgekeurd door de Hoge Gezondheidsraad.

lees meer

Migranten, reizen

Reisvaccinaties : actualiteit 2006

gepubliceerd op maandag 1 mei 2006
In dit artikel willen we uw aandacht vestigen op enkele recente evoluties in de aanbevelingen voor reizigers. We herinneren eraan dat u alle actuele informatie over reisgeneeskunde vindt op de website van het Tropisch Instituut, inclusief een wereldkaart met de risicogebieden voor malaria (www.itg.be of www.reisgeneeskunde.be) Gele koorts Zambia wordt door de WHO (...) lees meer

Epidemiologie

Nieuwe WGO-doelstellingen i.v.m. vaccinatie-progra

gepubliceerd op maandag 1 mei 2006

2006 is nog maar net begonnen of het Europees bureau van de Wereld-gezondheidsorganisatie moet haar operationele doelstellingen voor 2007 al aanpassen en de deadline verschuiven naar 2010.

lees meer

Diverse onderwerpen

Vaccinatie : Verkeerde opvattingen en onwaarheden

gepubliceerd op maandag 1 mei 2006

Onder de bevolking circuleren nogal wat verkeerde opvattingen over vaccinatie. In dit en volgende nummers van Vax Info wil de redactie een aantal misvattingen en vooroordelen weerleggen.

lees meer

Bof

Bof-outbreak in een school

gepubliceerd op donderdag 1 december 2005

Een onderzoek naar aanleiding van een bof-outbreak in een Brusselse school bood de gelegenheid om de doeltreffendheid van het vaccin na te gaan. Tevens onderstreept dit onderzoek de noodzaak van een betere vaccinatiegraad voor het MBR-vaccin.

lees meer

HPV (humaan papillomavirus)

Vaccinatie: Waar gaan we naar toe ?

gepubliceerd op donderdag 1 december 2005

Humaan papillomavirus (HPV) is een noodzakelijke voorwaarde voor het ontstaan van baarmoederhalskanker. Naast bestaande screeningprogramma’s op basis van het uitstrijkje, zal het binnenkort mogelijk zijn om aan primaire preventie te doen, door te vaccineren tegen HPV, om zo HPVi nfecties te voorkomen en de ontwikkeling van HPV geassocieerde letsels tegen te gaan.

lees meer
Abonneer u op de nieuwsbrief