FR | NL

Artikelen chronologisch

Tekenencefalitis

Preventieve maatregelen tegen teken

gepubliceerd op donderdag 1 mei 1997
In streken waar de besmettingsgraad van teken groot is, is het aan te raden voorzorgsmaatregelen te nemen om een tekenbeet te voorkomen. Dit kan eenvoudig in de vorm van kleding die het hele lichaam bedekt (lange broek, lange mouwen, botten...), en controle van de huid op de aanwezigheid van teken na een verblijf in bossen en struikgewas. Het gebruik van (...) lees meer

Difterie

Sero-epidemiologisch onderzoek

gepubliceerd op donderdag 1 mei 1997

De vaccinatie tegen difterie is aanbevolen voor bepaalde reizigers. Sinds 1996 wordt ook geadviseerd om alle volwassenen om de 10 jaar een rappel toe te dienen van het difterie - en tetanusvaccin.

lees meer

Rubella

Rabella en toxoplasmose: immuunstatus bij (...)

gepubliceerd op dinsdag 14 januari 1997

Gegevens omtrent de seroprevalentie tegenover rubella en toxoplasma bij jonge vrouwen in België zijn schaars.

lees meer

Diverse onderwerpen

Bewaring en transport van vaccins

gepubliceerd op woensdag 1 januari 1997

Bewaring van vaccins in niet-optimale omstandigheden kan leiden tot verlies van de werkzaamheid van de vaccins en mislukking van de immunisatie.

lees meer

Epidemiologie

Kinderdagverblijven : vaccinatie verplichten ?

gepubliceerd op woensdag 1 januari 1997

Het samenbrengen van kinderen op jonge leeftijd in crèches of kinderdagverblijven verhoogt zonder twijfel het besmettingsgevaar voor een waaier van infecties.
Er bestaat een algemene consensus om voor kinderen die in een crèche verblijven de vaccineerbare ziekten te vermijden door toepassing van het nationaal geadviseerd vaccinatieschema.

lees meer

Hepatitis B

Neonati van HBsAg-positieve moeders

gepubliceerd op dinsdag 1 oktober 1996

De preventie van de verticale transmissie berust op een veralgemeende opsporing van HBsAg bij alle zwangeren en, in geval van een positief resultaat, in het zo snel mogelijk toedienen van gammaglobulines aan en vaccinatie van de pasgeborene. De twee injecties gebeuren gelijktijdig, maar op een verschillende plaats.

lees meer

Hib

Resultaten van de vaccinatie

gepubliceerd op woensdag 1 mei 1996

Zoals in Finland lijkt de veralgemeende Hib-vaccinatie ook in Nederland, Engeland en Wales alle Hib-ziekten sterk te doen afnemen.

lees meer

Kinkhoest

Afnemende Immuniteit bij adolescenten en (...)

gepubliceerd op woensdag 1 mei 1996

Goedaardige vormen van kinkhoest komen frequent voor bij volwassenen en adolescenten. Zij spelen een belangrijke rol in de transmissie van deze infectie op niet-gevaccineerde zuigelingen. Het acellulaire vaccin zal in de toekomst toelaten om eventueel een booster toe te dienen op latere leeftijd.

lees meer
Abonneer u op de nieuwsbrief